Ismerkedés a GIMP-pel

2010. március 12. péntek – 21:31

Jövő héten eljutunk oda a fotószakkörös srácokkal, hogy el kellene kezdeni a digit. képfeldolgozást. Nyilván olyat nincs értelme oktatni, amit egyébként se tudnának megfizetni, így az ingyenes GIMP mellett döntöttem. Az más kérdés, hogy még életemben nem láttam a szoftot, de gondoltam van annyi tapasztalatom, hogy ez nem fog gondot okozni…

Tévedtem.

A telepítés még gond nélkül ment, bár éppenséggel fura volt, hogy nem kérdezte meg, milyen nyelven szeretném telepíteni.

Túlzottan önálló volt a cucc és felrakta magát magyarul 😛
Azt meg utálom. Főleg akkor, amikor olyanok fordítanak egy szoftvert, akiknek fogalmuk sincs arról a témáról, amit éppen fordítanak. PS-ben is vannak csodálatos félreferdítések.

Az első döbbenet után, amit a fantasztikusan gagyi GUI okozott, a második az volt, hogy képtelen voltam megtalálni, hol lehet átállítani a nyelvet. Mondjuk amilyen túlbonyolított, linuxos izé ez, simán el tudom képzelni, hogy csak parancssorból :D.
Első kör természetesen a Szerkesztés/Beállítások volt, de próbálkozásom kudarcba fulladt.

No akkor jön a google 😛

LOLság, első találat mi?

Sziasztok!

Nem találtam nyelvi beállítás lehetőségét a (legújabb) GIMP-ben.
Lehetséges ez?
Angolul szeretem használni

Úgy, látom nem csak én szívok ezzel. 🙂

Szerencsére van egy link.
Meglesem.
Erre miről szól? Hogyan lehet beállítani, hogy magyar legyen.
Áááááá!

Pár lappal később megvan a megoldás:

Windows Xp, 2000
Start menü / beállítások / vezérlőpult /rendszer / speciális fül / környezeti változók gomb / új felhasználói változó
Változó neve: LANG
Változó értéke: hu

Ejj de tudtam, hogy idióta megoldás lesz 😛
Hát nem nevezném éppenséggel userfriendly-nek…

Beírom LANG-nak az en-t.
GIMP újraindít.
Hallelujah, angol lett 😀


 1. 16 hozzászólás a “Ismerkedés a GIMP-pel” bejegyzéshez

 2. Most már biztos, hogy nem lesz GIMP-em… A PS-t is alig bírtam megtanulni. Minek nézik az embert ezek a szoftvergyártók??? 😀 Legalább működnének ugyanúgy…

  gliv szólt hozzá 2010. Már. 12. napján 21:56-kor.

 3. sajna az ‘open source’ es hasonlo programok iroi kb. soha nem hasznaltak olyan programot amit irnak…
  A GUI mindig gagyi. Még kb 1993-ban sem allta volna meg a helyet…

  A GIMP szep pelda, jo lehetne, de megsem…
  Az Audacity szinten zenesz.
  Kb. notepad-ot tudnak csak jot csinalni, mert ott nem kell gui-val veszkodni…

  macskafaraok szólt hozzá 2010. Már. 12. napján 23:13-kor.

 4. Naja. Azért örülök, hogy az első hozzászólások nem azok lettek, amikre számítottam (hülyevagynemérteszhozzáagimpjó 🙂 ).

  Második nekifutásra amúgy ehetőbb. Rétegek megvannak, gradációs görbe működik, sőt még a rétegmaszkos alt+kattintás is.
  Az élesítés viszont elég buta, sajnos 0,3 pixeles rádiusszal is rondán élesít.

  Nade jó lesz ez a celebeknek 😀

  Birdie szólt hozzá 2010. Már. 13. napján 16:51-kor.

 5. Lányom (11) pont két napja kérte új laptopjára a GIMP2-öt mert a suliban is azt tanulják. Kb. 10 perc alatt letöltöttem, feltettem és a csajszi az öccse hajára (képre) azonnal rakott rózsaszín “melírt”.
  A magyarításról annyit, hogy a router-emmel vannak gondok, néha gyenge a kapcsolat majd ugyanott máskor kíváló lesz (szerintem a többi WLAN-al akad össze a házban).
  A hibakeresést 4x olvastam el a Win 7-ben mert az útvonalválasztóról gőzöm nem volt mit jelent. Negyedikre leesett, hogy az a router. Ha csak én használom a progit én is jobban preferálom az “inglist”:)
  Üdv!

  pistik100d szólt hozzá 2010. Már. 13. napján 18:56-kor.

 6. Amióta az eszemet tudom, ha bele kell túrnom egy képbe, akkor gimp. Nekem a ps-re nem áll rá a kezem épp emiatt. A legtöbben, akiknek gondjuk van a gimppel éppen ezért azok, akik photoshopról érkeznek.

  Lesz egyébként új ui. Meg volt egy gimpshop nevű feljesztés, ami tudomásom szerint elhalt. Pedig pont az volt a célja, hogy a shortcut-ok ugyanazok legyenek mindkét rendszerben, meg a dolgok elnevezései, ikonsorrendje, stb.

  Itt pedig szintén érdemes körülnézni: http://gimpfx-foundry.sourceforge.net/

  Jó tanítást, én már egy ideje csak free programokat igyekszem használni az oktatásban, mert akkor nem azt mondom a diáknak, hogy menj haza, warezold le a progit, aztán csinálj házit, hanem egyszrűen meg tudom mondani, hogy töltse le, telepítse, aztán gyakoroljon otthon is.

  kobak szólt hozzá 2010. Már. 13. napján 20:56-kor.

 7. Ha nem next-next-finish üzemmódban nyomatnád a telepítőt, hanem olvasnád is amit kiír… …gazdagabbak lettünk volna eme blogbejegyzés hiányával. 🙂

  bolond szólt hozzá 2010. Már. 14. napján 22:51-kor.

 8. A gagyi GUI azért elég vicces. A füled-farkad csóváltad volna szerintem, ha a PS7 tudta volna azt, amit a gimp. Egyedüli hibájaként azt lehet felróni, hogy nem tud 8 bit/channel-nél többet, meg hogy nincs benne alap színtér beállítási lehetőség, igaz, most ezeken dolgoznak a “gyárban”.

  Tessék puffogás előtt jobban utána nézni dolgoknak (“van annyi tapasztalatom, hogy nem fog gondot okozni” lol…) mert tonnaszám vannak hozzá pluginek és scriptek, amikkel eléggé oda lehet büntetni a fotosoppnak is helyenként.

  Sharpening: nézz utána pl. a wavelet denoise/sharpen plugineknek, kb. a legjobb. Ugyanakkor a mathmap és a gmic két olyan, komplex plugin, amik nagyon durva dolgokat tudnak.

  tmt szólt hozzá 2010. Már. 16. napján 11:54-kor.

 9. bolond: igen, telepítéskor felajánlja, hogy telepítse-e a translate-eket.

  Igazad van, ez egy igen nemes megoldás.

  Ha azt válaszom, hogy igen, akkor automatikusan magyart választ, ha esetleg kikapcsolom, akkor angolt.

  Igazán dicséretes, nem is értem, hogy a többi szoftverfejlesztő miért nem ezt a tök triviális megoldást használja. Ráadásul utólag is mi a fenének engednek menüből nyelvet választani. Hülyejúzer gondolja meg az elején, mit szeretne.
  Vess meg az irónikus hangvételért, de úgy gondolom, hogy nem a víz a hülye, amiért a kacsa nem tud úszni 😀 Szóval engedtessék már meg, hogy ha legalább nem egyértelmű a nyelvi rész telepítése (mert erre azért nehéz azt mondani, hogy egyértelmű), akkor mint minden más multilang szoftverbe, hadd állítsam már át utólag a nyelvet, s lehetőleg ne cipőkanállal kelljen túrkálnom hozzá a környezeti változókban. :-/
  Akárhogy magyarázod, ez egy tök hülye megoldás.

  tmt:
  PS7 nem tudom miben tud kevesebbet, mint a GIMP, de fordítva igen. Legalábbis nem teljesen triviális, hogy pl. mi a fenének nem hozza előtérbe az újonnan megnyitott képfájlt, miért hátulra dobálja. Ez azt jelenti, hogy mindig keresgélnem kell, amit legutóbb megnyitottam.
  De biztos ez is az én hülyeségem és csak defaultban ilyen, s valahol eldugva egy környezeti változóval át lehet állítani 😉

  Továbbá vajon hová dugták a levelsből a feketék megjelenítését, ami már a PS7-ben is megvolt az ALT+kattintás-csúszkával. Ez nekem nagyon hiányzik.

  Puffogás meg úgy látom inkább részedről volt, talán csak azért mert nem tetszett meg elsőre az általad kedvelt szoftver. Azért hadd legyen már véleményem. És ha neked meg nem tetszik a PS azért még én nem torkollak le.

  Aztán azért meg én kérek elnézést, hogy egy képszerkesztő programba külön kell élesítő plugint letölteni 😀
  Na ez a vicces.

  Mindenesetre a gimp fejlesztői nevében köszönöm, hogy védelmébe keltél a programnak, már hiányoltam a gimpfüggők beszólását 😉

  Birdie szólt hozzá 2010. Már. 16. napján 19:12-kor.

 10. kobak: az ok nálam is teljesen ugyanaz, mint nálad.
  Ettől függetlenül kényelmetlenebbnek tartom. Más kérdés, hogy van, aki ezt a véleményem nem bírja elviselni 😉

  A GIMP talán egyetlen, de lekörözhetetlen előnye, hogy INGYENES.
  Mondhatnánk, hogy ajándék lónak ne nézzük a fogát, na de azért véleményem csak lehet már a szoftról, nem? 🙂

  Birdie szólt hozzá 2010. Már. 16. napján 19:22-kor.

 11. Igazából nem akartam agyonvédeni, mert sok hibája van, de azért tedd a szívedre a kezed: nincs e (jópár) olyan plugin/script, ami nélkül mozdulni sem tudnál fotosopp alatt?

  Azt meg egy szóval sem mondtam, hogy utálom a ps-t, mivel anno a 3.0-val kezdtem, és hosszú évekig használtam dtp stúdióban, multimédiához, játékfejlesztésben egyaránt. Akkor “szoktam át” gimpre, amikor a melóhelyen váltottam, és nem volt a gépemen hivatalos ps, és kellett valami ingyé’. Eleinte sírtam és kapartam az asztalt-klavit-egeret szimultán és külön külön, aztán egyszer csak úgy maradtam, és (1. tipp) megtanultam használni (2. tipp) rájöttem, hogy ez helyenként még jobb is, mint a PS. Nyilván nem mindenben, sőt, iszonyú sok javítandó van még benne, de tényleg nagyon használható, ha megszokod.

  tmt szólt hozzá 2010. Már. 17. napján 16:36-kor.

 12. “bolond: igen, telepítéskor felajánlja, hogy telepítse-e a translate-eket.

  Igazad van, ez egy igen nemes megoldás.

  Ha azt válaszom, hogy igen, akkor automatikusan magyart választ, ha esetleg kikapcsolom, akkor angolt.

  Igazán dicséretes, nem is értem, hogy a többi szoftverfejlesztő miért nem ezt a tök triviális megoldást használja. Ráadásul utólag is mi a fenének engednek menüből nyelvet választani. Hülyejúzer gondolja meg az elején, mit szeretne.
  Vess meg az irónikus hangvételért, de úgy gondolom, hogy nem a víz a hülye, amiért a kacsa nem tud úszni 😀 Szóval engedtessék már meg, hogy ha legalább nem egyértelmű a nyelvi rész telepítése (mert erre azért nehéz azt mondani, hogy egyértelmű), akkor mint minden más multilang szoftverbe, hadd állítsam már át utólag a nyelvet, s lehetőleg ne cipőkanállal kelljen túrkálnom hozzá a környezeti változókban. :-/
  Akárhogy magyarázod, ez egy tök hülye megoldás.”

  Ezt és a többit mindenképpen érdemes lenne felülvizsgálnod, ha már számítástechnikát tanítasz. Arra célzok, hogy valami olyasmit írj – persze csak akkor, ha tényleg úgy gondolod -, hogy nahát, ezt és ezt tévesen ítéltem meg. Gondolom, te is látod, hogy az idézett hozzászólásban ellentmondasz annak, amit feljebb írtál. Jót tenne a rólad kialakult képnek, ha nem a tévedésed maradna itt az örökkévalóság 😀 számára, hanem az, hogy felismerted a tévedésed.

  Rosszul esett, hogy a kukába került az előző hozzászólásom. Nem fáj, hogy nem került ki, de azt hittem – azt vártam tőle -, hogy kimondod, butaságokat írtál. Mert ez a te blogod, és a te blogod a te képed, rólad (emberről és számítástechnika tanárról :D).

  Ötlet: jó lenne, ha a véletlen képeket megnézve valamiképpen el lehetne jutni a hozzájuk kapcsolódó blogbejegyzésekhez.

  bolond szólt hozzá 2010. Már. 18. napján 08:10-kor.

 13. Semmilyen hozzászólást nem kukáztam, ha kukába került, az vagy a netelérésed hibája, vagy a blogmotoré.

  A GIMP nyelvválasztásról továbbra is az a véleményem, ami eddig volt.
  Elcseszett.

  Az ötletet köszönöm.

  Birdie szólt hozzá 2010. Már. 18. napján 18:07-kor.

 14. Öööö, egyébként nem kötözködésileg, de Photoshopban hol is választasz nyelvet? Ugye installáláskor? Hm. Ráadásul ha mondjuk magyarul akarnád használni, akkor a magyar verziót kéne megvenned, ha jól tudom (az Adobe site azt írja). Szóval azért nem kéne olyasmi miatt osztani a progit, amit a ps még csak nem is tud alapkiépítésben 🙂

  tmt szólt hozzá 2010. Már. 19. napján 16:08-kor.

 15. tmt: PS-nél a boltban választod ki a nyelvet, de az elég egyértelmű.

  Vedd észre: nekem a fő problémám azzal volt/van, hogy ha egy szoftver képes arra, hogy több nyelvet is rendelkezésedre bocsásson, akkor nonszensz dolog ezt telepítés után elrejteni a felhasználó elől, illetve az is eléggé bevált módszer, hogy már telepítéskor rákérdez a telepítendő nyelvre (nem arra, hogy telepítsen-e lokalizációt).

  Nem azért osztottam, mert a PS nem tudja, hanem azért, mert ez elvileg tudja, de olyan szarul van megcsinálva, hogy gyakorlatilag mégsem tudja.

  Ez kb. olyan, mintha lenne 6 sebesség egy kocsiban, de csak akkor használhatnád, ha vásárlás előtt aláírsz egy nyilatkozatot, amit utólag nem tehetnél meg, viszont a motortérben egy kapcsolót átállítva mégiscsak használható lenne.
  Na hülye példa, de a lényeg remélem érthető:
  ha már van magyar nyelvű része is, a legkézenfekvőbb megoldás, hogy telepítéskor rákérdezzen milyen nyelven szeretném telepíteni (s ezt ne bújtassa lokalizáció mögé, kérdezzen rá egyértelműen), illetve ha már úgyis több nyelv van benne, tegye elérhetővé menet közben a váltást, ha valaki mégis meggondolná magát.
  Elég sok ingyenes szoftver használja ezt a metódust, furcsán jött ki, hogy egy 2.6-os verziójánál tartó, nagy népszerűségnek örvendő program fejlesztőcsapata még nem alkalmazza ezt a módszert.

  De szerintem ezt már túlragoztuk, kicsit DejaVu érzésem lenni, mintha megismétlődne a Megapixel háborús cikk értelmezési kérdése 😉

  Birdie szólt hozzá 2010. Már. 23. napján 10:05-kor.

 16. Oké, én sem akarom ezt túlragozni, a lényeg, hogy sikerült átállítani a nyelvet.

  Az élesítéssel kapcsolatban – ugyanaz az unsharp mask benne van az enhance filterek alatt, mint a photoshopban, amit én említettem az egy másik elven működő élesítés, ami nagyon jó eredményt ad, az unsharp mask halo-problémát jelentősen kiküszöbölve. Ez utóbbi nem kötözködés, hanem konstruktív javaslat akart lenni. Ugyanígy létezik még egy “wavelet denoise” filter is, amiről tervezek írni némi tutorialt, mert a színzaj nagyon-nagyon frankón kicsapható vele 🙂

  tmt szólt hozzá 2010. Már. 23. napján 13:27-kor.

 17. Kösz a tippet, de pont ezzel az UnSharp Mask-kal van a gondom, hogy hiába veszem le a rádiuszát, nem dolgozik szépen.
  Nyilván külső pluginekkel lehet rakta segíteni, de ez már így kicsit toldozás-foldozás.

  Birdie szólt hozzá 2010. Már. 23. napján 14:34-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.