Harangláb és az új vaku

2010. május 06. csütörtök – 20:53

Pár napja – vagy talán van annak már pár hete is – vásároltam egy új vakut. A várható új vázzal való használaton kívül slave vakuként is funkcionál, így makrózásnál is jól jön. Mivel feleségem megkért, hogy fotózzam le az új szerzeményű haranglábját (remélem jól tudom, hogy az), így kapóra is jött az új szerkó élesben kipróbálása.

Elsődlegesen természetesen a fő vakum használtam főfénynek, hiszen ennek teljesítményét széles határok között tudom változtatni. Tök fekete hátteret nem akartam, de azt sem, hogy túl élénk legyen. Enyhén sejtelmesen sötétzöldes háttér volt tehát a cél. A kis mélységélesség tartása miatt nem szűkíthettem akármilyenre a blendét, F4,5 elégnek is bizonyult.


Szél az sajnos volt, bár nem túl eszeveszett, de azért hosszabb záridőknél gondot okozhatott volna, ezért a záridőt 1/100 mp-re állítottam.
A viszonylag gyenge fény adó felhős égbolt mellett ahhoz, hogy a háttér kellően sötét legyen ilyen rekesz és zársebesség mellett ISO200 adta a jó eredményt.

Ezek után már csak a vakuk teljesítményét kellett beállítani. A főfény adó, enyhén oldalról (offcamera shoe kábel segítségével) villanó vaku 1/128, míg az élfényt rajzoló, hátulról villanó slave vaku 1/16 teljesítményen villant. A vakuk távolságának változtatásával további finomhangolás végezhető.

Néhány expo után, mikor már megbizonyosodtam róla, hogy a fókusz is helyes, jöhetett a feldolgozás. A kép alsó részét enyhén sötétítettem, de a kontrasztot is megemeltem, hogy a növény szára ne bukjon be a háttérbe (éljen az élfény 🙂 ).
A virág szirmát szerencsére jól megvilágította a főfény, bár igaz, alulról egy kis kósza fény is érte a slave vakuból, ami talán annyira nem hiányzott.

A végeredmény végülis nem lett 100%-os, de a vaku kipróbálása sikeresnek mondható.
Azért jó lenne, ha sikerülne még egyet beszerezni, 3 vakuval már egész jópofa dolgokat lehet művelni. 😉


 1. 4 hozzászólás a “Harangláb és az új vaku” bejegyzéshez

 2. Nagyon szép lett!!! Viszont tőlem nem fogod megtudni, hogy valóban harangláb-e 😀

  gliv szólt hozzá 2010. máj. 6. napján 20:59-kor.

 3. Végre megtudtam, hogy mire jó több vakunál a “fűfény”.

  pistik100d szólt hozzá 2010. máj. 10. napján 20:19-kor.

 4. Nagyon szép kép. Sajnos én ilyet nem tudok.:(

  Harangláb (Aquilegia vulgaris)

  De tetszik a leosztás is. Feleségednek új virág, neked új vaku:)

  pistik100d szólt hozzá 2010. máj. 11. napján 22:16-kor.

 5. Fordítva kevésbé tudnánk kihasználni a dolgot 😉

  Birdie szólt hozzá 2010. máj. 20. napján 17:03-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.