Gyűrű fotózás

Igazi amatőrfotós kihívás volt pár napja, amikor egy hirdetés kreatívjához kellett jegygyűrűket fotóznom.

A fotózást természetesen előzetes felkészülés előzte meg.

Be kellett szerezni egy tárgysátrat (esetemben egy 30x30x50 cm-es elégségesnek bizonyult), kellett továbbá egy mélyfekete színű, de tükröződő felület, hogy a gyűrűk szép tükröződése is látszódjon.
Persze nem mindegy, hogy miféle ez a felület.

Első körben fekete bársony alapra gondoltam, rá fektetett üveglappal, de ezt már előtte való nap elvetettem, mivel az üveglap sajnos dupla, sőt ha elég alacsony szögből fotózunk, akár tripla tükröződést is okozhat. Ezt pedig Ps-ben sem egyszerű eltüntetni.
A legjobb valami fekete fényes akril lap, én ezt egy A.C. Ryan külső vinyókerettel helyettesítettem 🙂

Ahhoz azonban, hogy a tükröződő felület feketeségét ne rontsa le a tárgysátor fehér felülete, a tárgysátor hátfalához egy fekete fotókartont kell felhajtani. Ez a lehető legmattabb és legfeketébb legyen, nekem sajnos csak kompromisszumos megoldás jutott. De így is egész jó eredményt lehetett elérni.

Végül fel kell állítani a tárgysátrat, bele a fekete tükröződős alapot, mögé a fekete fotókartont, majd beállítani a fényeket. Mivel a fotózás az üzletben történt, csak az ottani szpotokat tudtam felhasználni. Egyébként javasolt is, hogy állandó fényű fényforrásokat használjunk, mert vakus megvilágításnál igen nehéz pontos beállítást elvégezni (legalábbis a rendszervakuknál, amelyeknek nincs modellfényük).
A fényeket úgy érdemes beállítani, hogy egyik oldalról több érkezzen, mint a másikról. Kerüljük a csak fentről érkező fényeket, ezek nem tesznek jót a képnek.

A fotózás LiveView módban történt, természetesen kézi élességállítással. Érzékenység ISO400, rekesz F10, gyutáv 100 mm, tárgytáv cirka 25 cm.
Amire figyelni kell még: ne legyen poros a fekete alap, s vigyázni kell arra is, hogy ne legyen ujjlenyomat sem az alapon, sem a gyűrűn, illetve kerülni kell a szöszök feltapadását is.

Íme az eredmény:

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Gyűrű fotózás bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük