GPS-es kompaktok

Múlt hét pénteken GPS vevőt is tartalmazó kis kompakt masinákat teszteltem. Finoman szólva van még mit fejlődni…

Pár hónappal ezelőtt – pontosabban tél derekán – kipróbáltuk, mit is tudnak a GPS loggerek, s hogyan lehet geotaggelni ezekkel.

Ezt követően adott volt a téma, hiszen léteznek már GPS vevővel egybeépített kompakt fényképezőgépek, amelyek a fotózás pillanatában képesek a GPS pozíció EXIF-be mentésére, így azonnal geotaggelt fotók készíthetők.

Három gép járt nálunk, a Panasonic Lumix DMC-TZ10, a Samsung WB650 és a Sony Cyber-shot DSC-HX5V.

Érdekes volt látni a különbségeket. A Panasonic az adott helyszínhez legközelebbi látnivalókat is képes volt kiírni LCD-jére. Ez azonban még semmi. A Samsung géphez a gyártó weboldaláról térkép is letölthető, amely így az adott helyen való tájékozódást is segíti. PNA-ként azonban még nem használható, tehát navigálásra, útvonaltervezésre nem alkalmas. Viszont a geotagelt fotókat remekül végignézhetjük a térképen is.

A fő kérdés azonban inkább az volt, hogy ezek a beépített GPS-vevős gépek-e a jobbak, vagy a GPS-loggerek, amelyek adataiból utólag kell szoftver segítségével a geocímkézést elvégezni.

Nos, az eredmény meglepő volt. Nem szeretném lelőni a poént, így nem árulom el, hogy ki volt a nyerő, de annyit elmondhatok, hogy az egyik gép pontosság tekintetében durván porig alázta a másik kettőt.

Szóval van még mit fejlődni…

A megjelent cikk: Kompakt fényképezőgépek GPS vevővel

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) GPS-es kompaktok bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük