Digitálisfotó kérdezz-felelek #125

Szia Birdie !
Annyit szeretnék tőled kérdezni. Hogy Eos 450 D re akarok egy telét Canon 55-250 vagy egy Sigma 18-250 de inkább az utóbbit mert ezzel át tudnám hidalni a nagy látöszöget és az előbbi 55-250 es tele állását .A tele azért kéne mert szeretem a madarakat,állatokat fotózni úgy “hébe-hóba”,a nagylátó az épületek , rendezvények ill.az emberek miatt.A stabilizátort meg ilyen átfogásnál fontosnak tartom mert nem akarok álványt használni.Csak hát az interneten nézelődve meglepően tapasztaltam hogy a nagylátó és a tele egy optikában megoldva nem igazán ad közel se tökéletes képet,főleg nagylátóban.Pl a Canon 18-200 asa a tesztek alapján telébe tekerve elfogadható ,de nagylátóban iszonyú csúnya képet csinál kb 127 E.Ft ért legalábbis az elolvasás után ez jött le.Ez elég elkeserítő!Úgymond utazó-túrista obinak hívják őket.(Azt tudom hogy minnél nagyobb az állítható zoom tartomány,tehát minnél nagyobb látószöggel kezd annál ,minnél nagyobb az átfogás ,annál nagyobbat lágyul jobb esetben csak a végére,de ennél még a nagylátó is nagyon rossz lágy,vignettált képszélekkel.)Nem is beszélve a nagy torzításáról. Mit szólsz a Sigma 18-250 hez vagy a Tamron 18-270 hez. Ezek nem jobbak ? Ezekről nem találtam sehol magyar tesztet.Van egy G 10 esem is legalább azt a képminőséget elvárná tőle az ember amit az tud 28 mm nél… ennyi pénzért.Szerinted az utóbb felsorolt két obi honá a G 10 ét ? Mert ha nem akkor inkább megveszem az 55-250 est 70 E. ért . Ugye a most említett obi nem lágyabb a végén mint pl a Sigma 18-250 ese ? Állítólag tesztek alapján is úgy olvastam hogy az 55-250 200mm ig majdnem hozza a Canon 70-200 F 4 L szintjét igaz ez ???? Élességre ill rajzra is.Sőt ebbe még IS is van.Bocsi hogy ilyen hosszú voltam.Segíts légyszíves.Szivességed előre is köszönöm.Üdv Csabi.


Kedves Csabi!

Ahogy te is írod, bizony komoly feladat olyan jó optikát készíteni, ami nagylátószögre és telébe is keményen benyúlik.
Ha nem utazózoomnak akarod a 18-250-et (értsd sétálsz a városban turistaként és az istennek se akarsz magaddal cipelni még egy obit, mert nem a képek minősége számít, hanem a városnézés élménye), akkor fogadd áldásom 😉
Ha viszont fontosnak tartod a képminőséget, akkor én a helyedben a Canon 55-250mm f/4-5,6 IS USM mellett döntenék (esetleg kiegészítve egy 18-55mm IS kitobival, vagy urambocsá egy Sigma 17-70mm f/2,8-4 DC OS HSM-mel)).
A felsorolt ultrazoom obik nem biztos, hogy tudnák azt adni, mint egy G10 (F8-ra rekeszelve valszeg jó lenne, de fényerő közelében már nem).

A Canon 55-250-ese jó obi, elsődlegesen hobbi- vagy kezdő amatőrobinak számít, de minősége ezt meghazudtolja. Azért egy 70-400/4L-lel nem vetném össze, de tény, hogy nagyon jól tudja azt, amit tudnia kell, sőt, tényleg többet is.

Ne haragudj a kései válaszért, igen kemény melós időszakot élünk most át, ha a főnököm nem lenne olyan rugalmas, mint egy gumiszál, nem is tudom hogyan tudnánk mindazt megcsinálni saját házunk táján, amit most kell 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük