Digitálisfotó kérdezz-felelek #120

Szervusz Birdie!
A következőben kérném a segítségedet. Szeretnék az objektívemre valami szűrőt, főleg azért, hogy ne sérüljön a felülete. Na most az a kérdésem, hogy ha sima UV szűrőt veszek, abból érdemes-e beruháznom drágábbra, pl Hama helyett Hoya, vagy ebben a kérdésben ez annyira nem releváns. Tudom, hogy vannak különböző peremvastagságúak, illetve különböző tükröződésmentesítő bevonattal ellátottak, de jó volna úgy 10ezerből kijönni pénzben. Ha pedig cirkulár polárszűrőt használna az ember, akkor az ugyanúgy tartható állandóan a gépen, vagy az már macerás, mert mindig tekergetni kell? És ezek a szűrők levesznek fényerőből? Mit ajánlanál megvételre, ha az elsődleges szempont az, hogy az obi ne sérüljön vagy legyen maszatos, vizes (és a fényerőből sem szeretnék veszíteni, ha lehet)? Egyébként egy Nikon kites zoomobjektívre lenne, 67mm-ben.
Üdv: Réka


Kedves Réka!

Hogy drágább, vagy olcsóbb UV szűrőt vegyél-e, az az objektívtől, a használattól és természetesen a pénztárcától függ. Egyszerű kitobjektívre felesleges drága Pro szériás UV szűrőt venni, ha úgyis csak általános használatra lesz. Egy jó fényerős, szép rajzó objektív elé viszont érdemesebb olyat választani, ami a lehető legjobb minőségű. Nagylátószögű elé elképzelhető, hogy a normál peremű nem lesz jó, mert belóghat a képbe, ez esetben a vékony pereműt kell választani (vásárláskor ki kell próbálni)!
A Hoya nagyjából alsó-közép kategóriának feleltethető meg, a Hama pedig a legalja. Hoya-nal egy fokkal igényesebb a B+W.
Esti fotóknál a kevés réteg szellemképet, illetve tükröződést okozhat. Ha sokat fotóznál este, akkor mindenképpen többrétegűt válassz (bár én ilyen esetben letekerem a szűrőt 😉 ).

Polarizációs szűrőből én speciel nem a cirkulárist, hanem a lineárist ajánlom. Elviekben okozhat gondot a élességállításnál, ha úgy tekered, hogy a féligáteresztő tükörrel pont merőlegesen áll, de gyakorlatilag nekem még ebből gondom sosem volt. Árban viszont nem mindegy.
A polárt lehet folyamatosan a gépen hagyni, de csak akkor érdemes, ha haszna is van, ugyanis 1,5 Fé-et vesz le a fényerőből (az UV viszont 99,9%-os átlátszóságú). Tekergetni mindig kell a polárszűrőt (kivéve, ha a cél csak a fényerő csökkentése)!

Védelemre természetesen UV szűrőt javaslok.
A polárszűrő speciálisabb alkalmazású, én csak nyáron verőfényes napsütésben hagyom fent. Felhős időben már felesleges és a fényerőcsökkenése már zavaró is.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #120 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük