A nagy időjós teszt
– avagy már megint megőrültem

Tavaly a MÁV-ot vizsgálgattam, vajon az általam tett utazások során milyen átlagos késéssel lehet számolni. Picit több, mint 5 perc jött ki. Talán ez még elviselhető. Eljött hát az idő egy új próbára, de most már más témában.
Nem rég óta az idokep.hu is közzéteszi 7 napos előrejelzésen kívül a 30 napost. Bár – nem vagyok sem időjós, sem meteorológus, de – tapasztalataim szerint a 7 napos jóslásban is komoly hibák lehetnek, a 30 naposnál biztosan durva „eljóslások” lesznek.

Na ha már ilyen szépen egybejött az időjós csapat, akkor tegyük őket próbára.
Adott három site:
idokep.hu – 30 napos előrejelzéssel
eumet.hu – Aigner Szilárd 15 napos előrejelzése
koponyeg.hu – 15 napos előrejelzés.

Meg adott egy félőrült, azaz én.

Minden nap szépen fel fogom venni az általuk jósolt értékeket egy táblázatba, majd elméletileg 1 hónap múlva már látható lesz, milyen a beválás.
Ha a jóslás tökéletes lenne, akkor az egyes napokhoz tartozó jósolt értékek azonosak lennének, s megegyeznének az aznapi mért értékkel.
Bár még csak 3 napja csinálom, máris látni érdekes dolgot.

Pl. idokep.hu április 1-jére 8 nappal előtte 15 fokot, 7 nappal előtte (vagyis tegnap) 21 fokot, 6 nappal előtte (vagyis ma) 12 fokot jósolt. Ha tényleg tizenegynéhány fok lesz, akkor a tegnapi jóslás csúnyán félrement, s aki a tegnapi előrejelzés alapján tervezett egy kis kirándulást aznapra, az lehet, hogy eléggé megszívja :P.

No a lényeg, hogy hamarosan a MÁV-os tényfeltárás mellett időjós tényfeltárás is lesz a blogomban 😉

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

9 hozzászólás a(z) A nagy időjós teszt
– avagy már megint megőrültem
bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük