Smartobject és layermask együttes átméretezése
avagy Intelligens elem és rétegmaszk együtt
avagy a Photoshop CS3 egyik bugja

Egyik alkalommal négy réteget helyeztem egy háttérképre, s mivel előre még nem tudtam, hogy milyen méretezésben kell ezeket elhelyezni, a smart object mellett döntöttem. Az egyes rétegeken lévő képekből csak bizonyos részeket használtam csak a végső kompozícióban, így a rétegmaszkolás mellett döntöttem. Miután kész lett a négy rétegből álló rész, akkor láttam, hogy kicsit túl pici lett. De sebaj, hiszen pont ezért készült smartobject-ként, hogy a visszaméretezés ne okozzon pixelesedést.
Igen ám, de a felméretezés során csak a smartobject-et méretezte a Photoshop, a rétegmaszkot nem. Mint kiderült, ez egy PS CS3 hiba, mely a CS4-ben már javításra került. De hogyan lehet mégis megoldani ezt CS3-ban? Utánanéztem, s most veletek is megosztanám.

Ha esetleg valaki nem ismerné a CS2-ben bevezetett smartobject lényegét, megpróbálom igen röviden összefoglalni: ha egy réteget smartobject-té alakítunk, akkor a PSD fájl mellé egy PSB fájl is elmentésre kerül, amely a rétegen lévő eredeti képet tartalmazza. Ha egy smartobject réteget előbb leméretezünk, majd visszanagyítunk, nem történik semmiféle minőségromlás, szemben egy szimpla pixel típusú rétegnél, ahol a kicsinyítés majd nagyítás után blokkosodik a rétegünk.

A problémánk tehát az, hogy ha a smartobject mellé rétegmaszkot is illesztünk (mert miért ne tennénk), akkor a smartobject méretezése során csak a smartobject mérete változik, a rétegmaszké nem.
Nézzük meg ezt egy viszonylag egyszerű példán, ahol egy templomi képet használok háttérként, amely elé egy rétegmaszkkal kimaszkolt, smartobject típusú portréréteget akarok ráilleszteni. A képet új rétegre helyeztem, átkonvertáltam smartobject-é, leméreteztem, majd megcsináltam hozzá a rétegmaszkot (a portré hátterét átlátszóvá tettem).

De aztán ha ezt nagyítanunk kell, mert rájöttünk, hogy túl kicsire vettük, akkor mi is történik? Hát ez:

Nem túl nyerő. Mi is történt?
A smartobject felméreteződött, de a rétegmaszk maradt a helyén és a mérete sem változott.

A megoldás viszonylag egyszerű: minden smartobject és layermask párost egy csoportba kell helyezni.
Első lépésként tehát a Layer menüből új csoportot hozunk létre (Layer/New/Group)

Ennek hatására a rétegeink így fognak kinézni:

Az új csoportba először a rétegmaszkot húzzuk át:

Ezt követően magát a kép rétegét (itt: Layer 1):

Most már összekapcsolhatjuk a rétegmaszkot a rétegünkkel a rétegmaszk bal szélénél lévő üres helyre kattintva. Meg is jelenik a lánc ikon:

Már csak annyi van hátra, hogy kijelöljük a rétegmaszkot és a réteget együttesen (rétegmaszkra kattintás, majd shift nyomvatartásával a layer1-re kattintás):

Így már szabadon méretezhetjük a smartobject-ünket, mert már a rétegmaszkunk is vele együtt méreteződik.

Mint a bevezetőben írtam, ez a hiba a Photoshop CS4-ben nincs már meg, így ott ilyen trükközés nélkül is összekapcsolható a smartobject réteg a rétegmaszkjával.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük