Digitalisfotó kérdezz-felelek #110

Szia Birdie!
A barátnőmet szeretném meglepni születésnapjára egy digitális fényképezőgéppel (már nagyon régóta szeretne egyet), nem profi géppel, inkább egy egyszerűbbel, olcsóbbal, viszont jó minőségűvel, abszolút hétköznapi használatra. Két gépen gondolkodom, az
egyik az Olympus fe5020, a másik a Samsung PL65, mindkét gép 43.000 Ft-ba kerül, többet sajnos nem tudok rááldozni, ezen az áron ezeket találtam a legjobbnak.
Viszont jómagam annyira nem értek hozzá, épp ezért szeretném kérni a segítséged a választásban, hogy a két gép közül melyiket válasszam, vagy esetleg hasonló árban, ha lenne valami más, amit javasolnál, azt isz szívesen fogadom.
Előre is nagyon-nagyon köszönöm a segítséged!!!
Üdvözlettel
Tomi

Kedves Tomi!

Jó volna tudni, hogy miért a fenti két gépet emelted ki a tömegből. Biztosan van valami oka ami logikus is, csak ugye én ezt nem tudom, így pedig nehéz bármit is mondani. Bár gyanítom, hogy az 5×-ös zoom lehet a dologban.
Az biztos, hogy hobbifotózásra választott gépnél teljesen felesleges a megapixelek számát nézni, de az optikai zoom fontos lehet. Persze ez csak egy arányszám. Fontosabb, hogy milyen nagylátószöget tud, illetve mekkora telét. Előbbi szobában, utóbbi természetben, illetve távol lévő tárgyak jó nagyítással való fotózásakor kell.

Az Olympus FE-5020 járt nálam, erről hamarosan megjelenik egy rövid teszt a Pixinfon. Elöljáróban: nekem a fakó színei kevésbé tetszettek, sajnos nincs is arra lehetőség, hogy a gépen belül ezt áthidald mondjuk nagyobb színtelítettség beállításával.
Persze aki szereti a visszafogott színeket, annak nem lehet problémája vele.
A tesztfotókat egyébként már megnézheted: Olympus FE-5020 tesztfotók

Samsung gépek nem rosszak alapvetően, de kb. ott tartanak, mint az 5 évvel ezelőtti Panasonicok. Valahogy nem sikerül jól belőniük a zajszűrési paramétereket, így túl lágy, mosott képeket csinálnak.
Mindez persze kevésbé probléma, mint a fakó színek, hiszen egy ilyen túlszűrt 12 Mpixeles kép 10×13 cm-es papírképen is gyönyörű lesz, s egyáltalán nem fog látszani a túlszűrtség.

Én ebben a kategóriában megfontolás tárgyává tenném még a szenzorstabilizált Fujifilm FinePix J250-et (fém burkolat, 28-140 mm-es 5×-ös optika, Li-ion akksi!!), vagy az optikailag stabilizált Panasonic DMC-LS85-öt (33-132 mm 4× zoom), vagy a DMC-FS62-t (szintén 33-132 mm), esetleg egy Canon PowerShot A1100 IS-t (szintén stabilizált, 35-140 mm-es 4×-es zoomos).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük