A panorámakirály: Sony Cyber-shot DSC-HX1 teszt előzetes

A hosszadalmas és egyhangú nyomtató tesztelés után végre egy igazi „hús-vér” fényképezőgép került a kezembe.
20×-os zoomátfogás, optikai stabilizátoral, 9 Mpixel, 10 kép/mp sorozat sebesség, FullHD videó, videózás közben optikai zoom, sztereó hangrögzítés 48 kHz-es mintavételezéssel, Sweep panorama (panoráma pásztázás). Röviden és elöljáróban ennyit a Sony vadonatúj ultrazoom gépéről.

Bár még csak béta változat áll rendelkezésünkre, a Sony Cyber-shot DSC-HX1 már így is székre rogyaszt és állat padlóra küld.

A gépben EXMOR CMOS szenzor dolgozik, mely nevet a profi Sony Alpha DSLR-eknél is láthattuk. Természetesen a szenzorméret a kompaktoknál elterjedt, vagyis nem nagy szenzorú gépről van szó. A CMOS képérzékelő azonban mégis nyújt olyan szolgáltatásokat amely bizony irigylésre méltó. Ilyen például a teljes felbontásban is rendelkezésre álló 10 kép/mp-es sorozat (10 képig).

Szintén a gyors kiolvasásnak köszönhető a FullHD, azaz 1920×1080 pixeles, progresszív, 30 kép/mp frissítésű videó készítésének lehetősége. Mindezt úgy, hogy a sztereó hangrögzítés akkor sem áll le, amikor az optikai zoomot használjuk.

A legdöbbenetesebb azonban mégis a Sweep Panorama, vagy a magyar nyelvű menüben panoráma pásztázás név alatt található funkció. Ennek során a gép kihasználja a 10 kép/mp-es sorozat sebességét, vagyis gyorsan és folyamatosan olvassa ki a képeket a szenzorból, miközben a gépet akár nagy sebességgel körbeforgathatjuk. Az így készült fotókból a DSC-HX1 pillanatok alatt kész panorámát fűz össze méghozzá remek minőséggel.
Bemutató panoráma képet ma nem, de holnap fogok tudni mutatni (frissítés: panoráma kép a bejegyzés alján).

A masina hátulján 3″-os LCD található, ezt akár felfelé is hajthatjuk. Oldalra azonban nem fordítható. Az elektronikus kereső képe egy picit kicsinek tűnik, de használható.

20×-os zoomos optikájától nem fogunk csodákat várni, az eddig tesztelt 20×-os ultrazoomok mind kompromisszumos minőséget adtak a két szélsőállásban.

Már így a legelején tudom, hogy hiányozni fog a VGA felbontású LCD, amit az Alpha szériában már úgy megszerettem, kár hogy nincs vakupapucs, no és a RAW formátum támogatása is elmaradt sajnos.

Mivel ez még egy béta gép, végleges fotókat nem közölhetünk majd vele (panoráma képeket szerencsére igen), de igyekszem a béta állapot ellenére részletesen bemutatni a gép képességeit.

Aki esetleg lemaradt a bejelentésről klikk: Sony Cyber-shot DSC-HX1

Szívás #1: épp most töröltem le az összes DSC-HX1-es képet a szerverről, a gyári fotókkal együtt, mert újra akartam tölteni a saját termékfotókat. Csak éppen az nem jutott eszembe, hogy a teljes törlés a gyári termékfotókat is törli. Ügyes húzás volt. 😛 Na most csináltam magamnak egy kis pluszmunkát 🙁

Frissítés: Panoráma kép:
A kép megnyitása után kattints az ablak alján a „Full Size” linkre!

Szívás #2:  Semmilyen videójelet nem akar kiadni magából a béta változatú gép. Se PAL, se NTSC. HDMI bemenetes cuccom meg nincs így azzal ki se tudom próbálni.

Update: Exkluzív cikk itt: Exkluzív: Sony Cyber-shot DSC-HX1

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) A panorámakirály: Sony Cyber-shot DSC-HX1 teszt előzetes bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük