Tükörfelcsapás és zárszerkezet videó

Ha már nálam ez a gyorstüzelő csodamasina, gondoltam készítek egy videót a tükörfelcsapásról és a zárlefutásról…

A Casio Exilim EX-FH20 tesztjének leginkább a videóképességek, illetve ultragyors sorozat bemutatása lesz a célja, hiszen itt ez a legfőbb extra.
Ennek során olyan használati lehetőségeket keresek, amely rövid bemutatást ad az esetleges felhasználási területekről.
Ezen filózva jutott eszembe, hogy ha már ott a gyors frissítésű videó, miért is ne csinálnék egy próbát a zárlefutás megörökítésáre.

Első próbám az alap, 210 kép/mp-es sebességgel történt.
A felvételhez 2x500W-os halogén fényforrást használtam.
Nézzük a felvételt:

[flv:/wp-content/Canon_EOS-300D_shutter_1.flv 480 360]

A videó a tükörfelcsapást valamelyest láthatóvá tette, de a zár nyitása olyan gyors, hogy azt sem lehet megállapítani, hogy lefelé, vagy felfelé fut-e a zár.
A 210 kép/mp-cel rögzített és 30 kép/mp-cel lejátszott videó tehát a valósághoz képest 7x lassabb.
De ez még kevés az ilyen gyors mozgások részleteinek felfedésére.

Következzék tehát a 420 kép/mp, amely remélhetőleg több mozgásfázist rögzít. Ehhez persze nagyobb fényteljesítmény kell(ene), a gép itt még az érzékenység növelésével valamelyest segített rajtam, de már láthatóan kissé sötétebb, mint az előző.
Nézzük a felvételt:

[flv:/wp-content/Canon_EOS-300D_shutter_2.flv 480 360]

Ez már jobban mutatja a tükör felcsapás mozgását, s az is látszik, hogy enyhén visszapattan a tükörakna „plafonjáról”. Kár, hogy a kisebb felbontás miatt a részletek alig látszanak (a videó a megjelenítéshez az előző méretére felinterpolált).
Többszörös lejátszás után azt is felfedezhetjük, hogy a redőnyzár lefelé nyit (persze ezt eddig is tudtuk, de itt már láthatóvá is tettük).
Sajnos ahhoz még ez a képfrissítés is gyors, hogy az expozíció végén lefutó második redőnyt jól megfigyelhessük. Talán sokszor lejátszva észrevehető, ahogy a lefutás után kissé megremeg. Bizony, hajszálvékony lapocskákból áll a zár.

Végül nekiestem az 1000 kép/mp-es videónak, ennek már elégnek kell lenni. Legalábbis remélem. Ez a valóságos mozgás 33,3×-es lassítása lesz.
Igenám, de ilyenkor az Exilim EX-FH20 csak egy vékony csíkot rögzít, s a felvételhez is sokkal több fény kell. Közelebb húztam tehát a reflektorokat és egy új, 150W-os halogén reflektort is alkalmaztam, közvetlenül a Casio fényképezőgép felett, kb. 20 cm-re a 300D-től.

Nézzük a végeredményt:

[flv:/wp-content/Canon_EOS-300D_shutter_3.flv 480 360]

Jól érezhetjük itt már a tükör visszapattanását, amiből el is képzelhetjük, hogy egy fullframe-es gépnél milyen szintű vibrációt okoz ez a gépváznak. Egy makrófelvételnél bizony komoly gondokat okozhat, de a tükörfelcsapás ugyanúgy észrevehető „berázást” eredményezhet egy nagy gyújtótávolságú, erősen nagyított, viszonylag hoszú záridejű (cirka 1/10-1/5 mp-es, vagyis a vibráció idejével összemérhető idejű) felvételen is.
Ilyen esetekben bizony tényleg fontos lehet az előzetes tükörfelcsapás.

De térjünk vissza a videóhoz.
Az 1000 fps-es videó még mindig lassú ahhoz, hogy a zár mozgását lépésről-lépésre megfigyelhessük. Az azért viszont látszik, hogy az első redőny lefutása milyen gyors, valamint hogy a második redőny mennyire megremeg.

A videó elemzéséből lemérhető, hogy a mozgóképen 0,1 mp alatt fut le a zár. Ez a valóságban 33,3× gyorsabban történik, vagyis 0,1/33,3=0,003 mp, azaz 3 ms (3 ezredmásodperc) alatt történik. Legalábbis a régi, belépőszintű EOS-300D-nél, s a mérés pontossága is eléggé megkérdőjelezhető, hiszen mindössze 3-4 képkockányi időről van szó.

Elképesztő ez a sebesség, nem csoda, hogy olyan nagy igénybevételük van ezeknek a záraknak.
S gondoljunk bele, ezeket a zárakat a középkategóriás gépeknél 100.000 ciklusra tervezik.
Nemsemmi ez egy tizedmilliméteres lapocskákból álló mechanikától.

Youtube-on multkor találtam egy videót, ami kb. 3 mp-ben mutatta be egy (ha jól emlékszem Nikon) gép zárának lefutását. Az ezekszerint cirka 30000 kép/mp-es felvétel lehetett 😛
Kár, hogy azóta nem találom 🙁
Ha valaki esetleg megleli, ne folytsa magába.

Gerqnak hála, itt a Nikon D3 tükör-zár képsorozata:
http://regex.info/blog/2008-09-04/925

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Tükörfelcsapás és zárszerkezet videó bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Pixinfo.com blog - Blog Archive - Zárszerkezet működése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük