Teszt: Fagor DH-22 páramentesítő

Akinek gondot okoz a festés utáni, vagy a mindennapi magas páratartalom, annak többféle megoldás áll rendelkezésére. Sokat reklámozzák a Ceresit Stop-ot, amely kémiai eljárással köti meg a levegő páratartalmát, ez azonban nem minden esetben elég. Sokkal hatékonyabb megoldást a kondenzációs módszer nyújt. Mivel vásárlás előtt nem találtam leírást/tesztet a Fagor DH-22 páramentesítő készülékről, így úgy gondoltam, hogy írok róla, hátha valaha valaki hasznát veszi.

Akár régi házunk van, akár új építésű lakásba költözünk, a magas páratartalom sokszor okozhat kellemetlen hatásokat.
A magas páratartalom miatt kialakuló penészesedés nem csak bútorainkat fenyegeti, de különböző betegségeket is okozhat. Úgy is mondhatnánk, hogy a párás levegő a náthás, hurutos megbetegedések melegágyát kínálja. Nem csoda hát, hogy a penészgomba és a poratka egészségre káros hatását már több vizsgálat igazolta. Ennek elkerülésére többféle módszer is rendelkezésre áll.

A poratka mennyiségét például sűrű porszívózással csökkenthetjük, melynek során nem csak a szőnyegeket, de az ágyneműt is többször alaposan át kell tisztítanunk. A hagyományos porzsák túl durva szövésű, így a kisebb szemcsék és kisebb poratkák könnyedén átrepülhetnek rajtuk. Legjobb, ha HEPA szűrős porszívót használunk, amely apró lyukú szűrőjének köszönhetően a poratkákat is jobban felfogja.

A penészesedés csökkentésénél nagyon fontos, hogy nem magát a penészt kell megszüntetni, hanem annak okát. A tüneti kezelés itt nem elég. A gombásodás, penészesedés elkerülésének legnyilvánvalóbb módja a páratartalom kordában tartása. A penészgomba kialakulásához ugyanis leginkább vízre van szükség, amely a magas páratartalmú szobákban, helyiségekben könnyedén kicsapódhat a levegőből a hűvösebb falakra, sarkokba.

A szárazabb levegő elérésére is több lehetőségünk van. Legegyszerűbb a sűrű szellőztetés, amely főként a nyári időszakban segít a páratartalom csökkentésében – feltéve, ha nem éppen zivatar után nyitottunk ablakot. Manapság azonban egyre fontosabb a házak, lakások jó szigetelése, hogy csökkenthessük fűtésszámlánkat. Ez azonban csökkenti a szellőzést is, amely a páratartalom növekedését eredményezheti (lásd például a mostanában előszeretettel használt műanyag ablakok esetét). Ezek együttes hatása miatt egyre inkább kulcsfontosságú a szobáink rendszeres szellőztetése.
Télen viszont – a fűtési időszakban – ritkábban, s rövidebb ideig szellőztetünk. Ez kedvezőtlenül hathat a páratartalom alacsony szinten tartására, amely így elősegítheti a penészgombák fejlődését, növekedését, terjedését.
Ne feledjük tehát, magas páratartalomban hűvösebb felületeken a pára kicsapódhat, ami ideális környezetet teremt a penészesedésnek.

A manuális szellőztetésnél komolyabb megoldás, ha automatikus szellőztető berendezéssel szereljük fel lakásunkat, amely kontroll alatt tartja a levegő páratartalmát, s szükség esetén a külső levegő beáramoltatásával csökkenti a benti levegőben lévő vízmennyiséget.

Aki ezek ellenére, vagy ezek mellett további segítséget szeretne igénybe venni, használjon páramentesítő készüléket, amely kémiai, vagy fizikai módszerrel csökkenti a levegő páratartalmát.
Előbbire példa a már korábban említett Ceresit Stop, amely vegyi úton köti meg a levegőben lévő vizet. A tabletta egy konkrét lakás esetében nagyjából 4 hétig tart, amely kb. 1,5 liter víz megkötéséhez elegendő.
Könnyű belátni, hogy ez egy általános, normál lakásnál még elég lehet, de egy nagyon párás levegőjű lakásban nem sokat ér.

Sokkal inkább hatásos lehet ilyen esetben a kondenzációs megoldás. Ennek során sűrűn bordázott fémlemezeket hűtűnk le jelentős mértékben, amely a harmatpont alatti hőmérsékletének köszönhetően kicsapja a levegő páratartalmát – hasonló módon, mint ahogy télen a hidegről belépve szemüvegünkre vagy nyáron a jó hideg söröskorsóra kiválik a víz.
Ezt már csak össze kell gyűjteni egy tartályba, s máris szárazabb levegőt kaptunk.


Mi is hasonló megfontolásból gondolkoztunk valami más módszeren, mivel a Ceresit Stop kevésnek bizonyult, a nappaliban folyamatosan 60-63%-os páratartalmunk volt.

Elsőként egy Quelle katalógusban láttunk kondenzációs működési elvű páramentesítőt, amely közel 90e Ft-ba került. Kissé sokalltam ezt az árat, így utánanéztem az interneten, mit miért lehet megvenni. Találtam 40e Ft-tól felfelés sokféle készüléket. Végül a Fagor lakásokba szánt komolyabb modelljére esett a választás, a Fagor DH-22-re.


Kicsit több, mint 60e Ft-os árával nem tartozik éppen az olcsó készülékek közé, de hosszú távon talán megéri az árát.
A gépet a Fagor Futártól rendeltük, mely ingyenes házhoz szállítással és kedvező áron kínálta a páramentesítőt.

A készülék szokás szerint papír dobozban érkezett. Ami furcsa volt, hogy a doboznak alja igazából nem volt, csak a hungarocell, amelyet műanyag szorító pántokkal fogattak össze a dobozzal.

A páramentesítő kibontása után a garancialap, kezelési útmutató, vízkivezető cső és szénszűrő volt a gép mellett. Utóbbi a szennyezett levegő további tisztítását teszi lehetővé, legalábbis néhány hétig, amíg használható.


A gép az elöl található bordázott részen szívja be a levegőt, e mögött helyezték el a levegőszűrőt, illetve ide helyezhetjük a szénszűrőt is, ha erre is szükség van.
Közvetlenül mögötte található a sűrűn bordázott hűtőfelület a pára kicsapására, valamint itt található a páratartalom mérő is.
A páramentesített levegőt felül fújja ki a készülék, ennek iránya kis mértékben módosítható a függőlegestől a kb. 30 fokban előre fújásig.

A gép beüzemelése igazán egyszerű, a levegőszűrő beillesztését követően a készüléket az elektromos hálózathoz csatlakoztatva máris használatba vehetjük.
Először az ún. Defrost funkció indult el, amely a kütyü belsejében kialakult párát tűntette el szellőztetéssel (magyarul ezzel növelte a helyiség páratartalmát 😛 ). Ezután indult be a kompresszor, amely a hűtőgépek működéséhez hasonlóan gáz állapotváltozásával csökkenti egy adott közeg hőmérsékletét, miközben egy másik részbe szállítja a hőmennyiséget.

A harmatpont alá hűlt fémlemezekre kicsapódó pára szinte azonnal megjelenik, mely néhány perc után a Fagor gép alján elhelyezett vízgyűjtőbe kerül.

20 perces használat után kb. 1 dl víz gyűlt össze (19 fokos hőmérséklet és 64%-os páratartalom mellett). Ezzel 1 óra alatt egy 68-70 m3 térfogatú szóbából 2,5 dl vizet lehet kigyűjteni, amely 53%-ra csökkentette a relatív páratartalmat (miközben a felhasznált villamosenergia egy része a levegőt 1 fokkal fel is fűtötte). Egy kis mérés: 60%-os páratartalmú, 18 fokos bemeneti levegő esetén a gép 25 fokos, 20% páratartalmú levegőt fúj ki.
A gép használatának energiaköltsége nem eget rengető, az 1 óra alatt elhasznált 600Wh energia kb. 50 Ft-ba kerül.

A felhasznált energia – mint látszik – nem veszik el, egy jórésze hő formájában szabadul fel. A gép tehát nem csak a levegő páratartalmának csökkentésére jó, de a fűtésbe is besegít, ami télen jó, nyári hőségben persze inkább kellemetlen. Nyáron inkább a klíma ajánlott ilyen esetre (az is csökkenti a levegő páratartalmát).


A kijelzőn az

 • az időzítő ideje
 • a működési mód (Fuzzy: az előre beállított páratartalomig páramentesít, utána csak ventilál; Continuing: folyamatos páramentesítés; Air Cleaning; csak ventilálás/szellőztetés; Setting: a Fuzzy-hoz szükséges cél-páratartalom beállítása),
 • a ventiláció sebessége (magas/alacsony) és
 • az aktuális páratartalom láthatók.

Festés után a nedves falak kiszárításához ha nem csak fűtűnk, de a párát ki is csapatjuk, sokkal gyorsabban előidézhetjük a festék és a falak megszáradását. A folyamatos, magára hagyott használatot nehezítheti, hogy a gép “csak” 5 literes víztartállyal rendelkezik, ezt azonban kikerülhetjük, ha a mellékelt műanyag csövet a vízkiömlő csonkhoz illesztjük. Ilyenkor persze gondoskodni kell megfelelő méretű vízgyűjtő tartályról. A gép saját víztartályával nem lehet probléma, ha a víz már megtöltötte a gyűjtőt, hiszen ezt figyeli a készülék, s szükség esetén lekapcsolja a kompresszort.

Szintén automatikusan leáll a kompresszor, ha az előzőleg beállított érték alá szorítottuk a páratartalmaz. Ez lehet 50, 55, 60, 65 vagy 70%.

Ezen felül 1-9 óra közötti időzítést is beállíthatunk, amelynek letelte után a gép teljesen leáll (ventiláció is).

Kb. 3 hetes tapasztalatom szerint a korábban 63-64%-os páratartalom napi 2× 30 perces páramentesítés után 53-55%-ra csökkenthető, 1 óra folyamatos üzem után pedig 50% alá is vihető.
Ezzel a kis géppel a téli ruhaszárítás problémáját is sikerült megoldani anélkül, hogy nagy energiaigényű szárítógépet vettünk volna. Napi 3×1 órás szárítással a ruhák most 2 nap alatt megszáradnak (a korábbi 4-5 nap + állandó párás levegő helyett).

Végül egy kis táblázat, amely a harmatpont hőmérsékletét mutatja a relatív páratartalom és a levegő hőmérséklete függvényében (a harmatpont az a hőmérséklet, amelynél hűvösebb tárgyra a levegő páratartalma kicsapódik):

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

225 hozzászólás a(z) Teszt: Fagor DH-22 páramentesítő bejegyzéshez

 1. Birdie mondta:

  Kedves Sándor!

  Mindenképpen adszorpciós üzemű lesz a jobb megoldást.
  Pár hozzászólással előbb találsz konkrét típusokat is.

  A lecsapódást az okozza, hogy a nyári normál levegőnek is 8-10 fok a harmatpontja, aminél minden bizonnyal hidegebbek a falak és a padozat. Burkolás előtti hőszigetelés segített volna csökkenteni ezt a hatást (a pinve fala folyamatosan hűti a burkolatot, hőszigetelés esetén a burkolat hőmérséklete közel egyenlő lehetne a levegő hőmérsékletével).

 2. Rabóczki Sándor mondta:

  Köszönöm a tanácsot, megfogadom.

 3. qbi2 mondta:

  sziasztok,
  csak gondoltam megosztom a praktikus vízelvezetést.. mostantól nem kell tartályt ürítgetnem. bekötöttem egy szabad lefolyóba. 🙂

  https://picasaweb.google.com/107231086091651046778/September26201202#5792481245258255618

 4. ftunde mondta:

  sziasztok

  Tegnap vettem át a futártól a Trotec cégtől rendelt (TTK 50S) páramentesítőmet – kb. 10e Ft-tal olcsóbban szállítási díjjal együtt, mint amennyiért itthon ugyanezt megkaptuk volna. Este beüzemeltük. Az első 2 perceben halk hangok, a következő 5 percben amíg a kondenzátor beindul addig kicsi recergő hang, és utána a hűtőhöz hasonló üzemi hang. Nem hangos, elviselhető, éjszaka simán tudtunk aludni mellette. Este 75%-os alap páratartalom volt, reggelre 61-re levitte és a tartály majdnem tele is lett. Most üzemel otthon folyamatosan és kíváncsian várom az újabb litereket 🙂 Eddig teljesen megvagyunk vele elégedve.

 5. Zoé mondta:

  Hali.
  MASTER DH720-ról mi a véleményetek? Ismeri valaki? Fagor DH 22 -hez hasonlítva jobb vagy rosszabb? Köszi

 6. BogTam mondta:

  Kedves Birdie!

  Nem is tudom hol kezdjem… Sajnos a mi lakásunkban is gondot okoz a pára (és immáron a penész is…), ez javarészt a hűvösebb idő, és főleg a fűtési szezon beindulásakor harapódzott el. De hogy ennyire, arra nem számítottunk.

  Egy 46 m2-es (1.5 szobás) X. emeleti panelban lakunk, a nappali 22 m2-es. És itt van a legkomolyabb gond. Az egyik fal (a “hidegfal”) borzasztó penészes, itt egy kép:

  http://kepfeltoltes.hu/view/121105/K_p_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Itt már sejtettük, hogy nagy a baj. A történethez hozzátartozik, hogy a tetőről a közvetlen szomszéd potom fél évig ázott (itt már gyanakodtunk), illetve a mi falunk (ami az utcafrontra nyílik) is sokkal hidegebb, mint tavaly. Szóval gyanús, hogy az épület szigetelése gyakorlatilag megszűnt + ehhez még sikerült azt is hozzátenni, hogy a lakás 2 strangú (fürdőszoba, illetve konyha) központi szellőzője (spórolási céllal, illetve ilyen-olyan hazugságokkal) leállításra került, ez is ront a helyzeten. Vettünk egy 3ezerpárszáz forintos digitális páratartalom mérőt (mielőtt beruházunk egy közel 70e forintos páramentesítőbe), ami 68-69%-os páratartalmat hozott, ezt ma délelőtt mértünk.

  Na a lényeg: ma délután hoztunk haza a Fagor DH22-est, sajnos a hülye fejemmel (vagy inkább az őszinte döbbenetem miatt) elfelejtettem megörökíteni a kijelzőt, így csak a szavam marad: 75%-t mutatott a kijelző.

  Most ott tart a történet, hogy egy megszakítással ca 2 órája működik a készülék (ja, sokkal halkabb, mint én vártam), 66%-nál járunk (van még egy képem, itt 68%-t mutat a kijelző), és majd’ 8 DECI (nem elírás, NYOLC DECILITER) vizet szedett össze (+ kb fél fokkal melegebb a nappali hőmérséklete…), ergo kis túlzással kivált egy olajradiátort is 😀

  http://kepfeltoltes.hu/view/121105/K_p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Egy szó, mint száz: Birdie! Nem tudod elképzelni, mennyire hálás vagyok ezért a posztért… Köszönöm!

 7. Birdie mondta:


  🙂
  Arra majd figyelj, hogy a Fagor páratartalom mérője csak működés közben mutat normális értéket, kikapcsolt állapotban általában jóval nagyobb számot ír ki, mint amekkora a páratartalom valójában.
  Érdemes a páratartalom méréshez valami komolyabb időjárásállomást beszerezni.
  A penészesedés oka egyébként ahogyan írtad, a hideg, szigeteletlen fal (volt “szerencsénk” 1 évet eltölteni egy régi 10 emeletes panel 9. emeletén, hát volt vizesedés rendesen, mértem a falat, egyes pontokon 12 fokos volt télen -5 fokban. 12!!! Csoda, hogy kicsapódott a víz? :P)

  Egyébként a páratartalom kordában tartásához egy tipp: lehetőleg egymás után, zárt ajtó mellett zuhanyozzatok, ne órák teljenek el közte, majd az utolsó után állítsátok be a páramentesítőt. A legtöbb víz a fürdőszobából és a konyhából kerül a levegőbe.
  Utóbbi esetén jól csökkenthető lenne a páratartalom kürtős páraelszívóval, de panelnél ez nem minden esetben könnyen kivitelezhető.

 8. BogTam mondta:

  Köszi a tippeket, megfogadjuk! Valamit nekünk is “hozzá kell tennünk” a gép működéséhez (már ami a “páratermelési” szokásink megváltoztatását illeti), mert önmagában csak a páramentesítő sem lesz elég.

  Ja, jelenleg ott tart a helyzet, hogy 63% a páratartalom, és TÚL VAGYUNK az 1 LITER vízen. És 3 órát ha ment a gép sokat mondok. Döbbenet.

  Egy furcsaság: kikapcsoláskor egy “nagyot ugrik” a gép, kicsit megremeg oldalirányban, remélem ez normális?! 🙂 Illetve még annyi, hogy kikapcsoltuk, hogy kiöntsem a tartályból a vizet (mérési céllal 🙂 ), és amikor visszakapcsoltuk a gépet 3-4%-al többet mutatott (igaz kb 5-10 perc alatt vissza is ment a kikapcsolás előtti állapotra).

  Szóval ennyi használat után mi elégedettek vagyunk vele. És még annyit: lehet, hogy csak “bebeszéljük” magunknak, de jobban is érezzük magunkat a bőrünkben. Nincs az a hűvösség-érzés, melegebbnek tűnik a parketta (a gyerekkel ugye ott játszunk), szóval ennyi idő alatt is pozitívak az “élettani” hatásai 🙂

 9. Birdie mondta:

  Az ugrást/hirtelen fordulást nálunk is produkálja. Gyanítom, a kompresszor motorja okozza. Amikor hirtelen leáll a perdületmegmaradás törvénye miatt a külső rész kezd ellentétes forgásba, ami persze szerencsére elég rövid ideig tart 🙂

  A páratartalom értékre már írtam, hogy nem nagyon kell komolyan venni kikapcsolt állapotban. Ennek okával a cikkben is foglalkoztam.

 10. bandi mondta:

  Sziasztok!
  Nemetorszagba vasaroltam egy paraelszivo keszuleket es valami problema van vele.A kompreszora mukodik a ventilator meg nem.Vajon az lenne a problema es miert?
  Ha valaki segiteni tud elore is koszonom!

 11. TL mondta:

  Tegnap vettünk egy dh20D-t (állítólag ez egy újabb kiadása a sima dh20-nak), a FAGOR márkaboltban. Hibátlanul működik, aludni szerintem nem nagyon lehet mellette, de szinte önti kifelé a vizet 😀
  1 óra alatt annyi vizet gyűjt össze, mint a tabletták 2-3 hónap alatt. Nekünk nem zörög rajta semmi (olvastam, hogy sokaknak ez volt a problémája vele)

 12. kata mondta:

  Sziasztok!

  Végigolvastam az egész oldalt, mert magam is döntés előtt állok. Lakásom 2 éve lett teljesen felújítva. 22 nm, manzárdja van (a magas beltér meg lett osztva). Az ablakok nem zárnak jól, ajtó is igazi “műemlékes” szóval függönylebegés ezerrel…És mégis egy jó ideje büdös dohszag ül meg a lakásban, és bár se éjjelem se nappalom, iszonyat sokat szenvedek miatta és egyetlen fókuszom, mint az őrülteknek, csak a szagtalanítás. Minden megoldás (állandó 23 fok, sok szellőztetés, ventillátorral “kifújom” a sarkakból a dohot, indiai füstölők ezerrel, konnektoros illatadagolók, almaecetes/illóolajos lefújás – minden megoldás csak és kizárólag átmeneti). Nem értem mitől lehet! A falak szárazak, párát sehol soha nem látni, nincs penész, de a dohszag tönkre tette az étemete: beleül a hajamba, a bőrömbe, a frissen száradó ruhákba…viszem magammal és szégyenkezem, lassan teljesen kétségbeesem. A Fagor DH 22 jónak tűnik, de van valakinek tapasztalata az EUMIG-ről? Hálásan köszönöm!

  Kata

 13. Birdie mondta:

  Kedves Kata! Az a gyanúm, hogy régiek a falak s valamiért vízesek. Ha igazam van, akkor páramentesítő gép nem oldja meg a dolgot. Első körben én egy komolyabb felmérést, ok keresést javasolnék.

 14. kata mondta:

  Köszi Birdie.
  Egyébként a falak csontszárazak, minden tökéletes de a dohszag, ahogy szellőztetés után nemsokkal megűl a sarkakban, szinte vágható. Csípős, ótvaros, vén szag, orrcsavaró és annyira erős hogy nem tudom “megszokni” tehát nem vagyok úgy vele hogy egy idő után ne érezzem.
  Lehet az a gond hogy a folyosót fűtöm a megkottyant, lötyögő ablakok miatt és nem tudnak a falak rendesen átmelegedni? Az állandó 23 fok termosztát ellenére alig van 20 fok a lakásban, mert igye hatalmasakat szellőztetetk is legalább napi 2x. Lehet hogy hermetikusan záró műanyagablakok és egy párátlanító a megoldás? köszi a választ, azoknak is akik megírják véleményeiket!
  Kata, akinek ruhái, haja, bőre állandó dohszagúak és síkideg, nincs éjjele se nappala a görcstől s a szégyentől.

 15. Gábor mondta:

  Sziasztok!
  Hegy oldalában álló garázsom falának dohosodása, penészedésének megszűntetésére keresek párátlanítót. gondolkodom midea MDF3-20DEN3 vagy Sencor SDH70W között. Jelenleg 14-17 fok van a garázsban. Ti melyiket választanátok?
  Köszi.

 16. krisz mondta:

  Az Aldiban ismát kapható a Workzone márkájú szép kis mutatós készülék (380W/20L) negyvenezres áron, 3 év garival. szerintem nem rossz vétel! le is teszem mellette a voksom és később elmondom a véleményem is ugyanitt. Minden jót mindannyiótoknak!

 17. krinya5 mondta:

  Sziasztok!

  Anyósom gondolkodik egy páramentesítő vásárlásán, neki szeretnék segíteni. A lakásuk 68 m2, a 2 szobában van a szomszéd erkélye miatt hőhíd, amin fűtési szezonban folyik a víz, penészedik, főleg mióta szigetelt ablak van.
  Amit gondolt: Trotec TTK 50 S, ilyet vett a barátnője. Mennyi lehet a fogyasztása, hangja, elég-e egy ekkora lakáshoz, ha nem akarja folyamatosan járatni? Ára 60000 körül van, jó választás neki?
  Köszi előre is a segítséget.

 18. Birdie mondta:

  A Trotec gép adatai a neten elég jól fellelhetők: 600W energiafelvétele van, zajszintje 47-50 db. Száraz paraméterek alapján nagyjából a Fagor DH-22-t hozza.

  Az, hogy mennyit kell járatni, attól függ, mi és mennyire termeli a párát, pl. gázzal főz/süt-e, vagy árammal (utóbbi kevesebbet termel), fürdőszobában van-e páraelszívó, használja-e hosszú ideig, vagy kijön a lakásba a pára, stb.

 19. krinya5 mondta:

  Gázzal főz, villannyal süt, nincs páraelszívó sehol, de a konyhában ablaknál van a tűzhely. Ott nem párás, csak a 2 szoba, az egyik általában le van zárva, mégis “izzad”. Teregetni a padláson szokott szinte mindent.
  Másik gondolata a belső szigetelés, melyikbe érdemes inkább beruházni?

 20. Birdie mondta:

  A belső szigeteléssel annyi a gond, hogy azzal nem csökkenti a páratartalmat, csak megakadályozza a falra kicsapódását. Ezt követően akkor nem a falon, hanem az ablakon fog csorogni a víz és az ablaknál lesz penészesedés (láttam már penészes műanyag ablakot, nem volt szép látvány :D)

  A vakolat, tégla kis mértékben felveszi a párát a levegőből (ha nem sokat, akkor nincs penészesedés), a belső szigetelés után viszont már tényleg olyan lesz, mint ha zacskóban lakna.

  Én inkább hatékony páracsökkentést javasolnék, a gáztűzhely fölé egy kürtős páraelszívóval, fürdőszobában szintén megoldani a párás levegő elvezetését, esetenként pedig a páramentesítő gépet is kellene használni.
  Mi főzés és fürdés közben és után folyamatosan járatjuk az elszívó ventilátort (ha nem a mennyezetre, hanem a csőbe van szerelve, kisebb a zaja is),
  Fürdés után páramentesítünk géppel, kb. 15 percet.
  Kb. 60%-on tartjuk a házban a páratartalmat. Persze ehhez az is kellett, hogy a külső hőszigetelés emeljen a falak hőmérsékletén, vakolás nélkül egy telet voltunk, csupasz téglafallal, akkor az egyik szoba sarka vizesedett (hőhíd), hőszigetelés után ilyen gondunk nincs.

  Ha szigetelni szeretne, akkor inkább kívülről.

 21. Tamás mondta:

  Sziasztok!

  Nagyon jó az írás, és a hozzászólások is hasznos infokat tartalmaznak!
  Nálunk nem kifejeztetten a penész a probléma, hanem maguk a falak is vizesek, tehát salétrom kicsapódás jelentkezett.
  Erre a problémára, használható egy ilyen készülék?

  Köszönettel:
  Tamás

 22. Birdie mondta:

  Szia Tamás!

  Ha a falak eleve vizesek, akkor ott az okot kellene megszüntetni pl. lemez beveréses utólagos szigetelés, már ha van tégla, amik közé beverhető.
  A páramentesítő csak a már levegőben lévő vizet képes kiszedni, ami után a falból újabb víz párologna a levegőbe. Azaz csak tüneti kezelés lenne.

 23. Laci mondta:

  Sziasztok!

  Segítségeteket kérem. Használt párátlanító készüléket vennék, max 30 eFt-ért. Nem számít, hogy milyen teljesítményű, vagy milyen hangos, az sem érdekes, hogy mennyire megkímélt vagy lepusztult az állapota. Egy a fontos, hogy jól működjön, tegye a dolgát.
  Köszönöm.

 24. Hajnalka mondta:

  Sziasztok!

  Szeretnék venni egy Fagor DH-22E készüléket használtan! 30.000,-Ft-ért tudnám megvenni, garancia már nincs rá, pontosan nem tudom mennyit üzemeltették, mert már kb. 1 éve csak áll. Mennyi lehet egy ilyen készüléknek az élettartama? Azt mondták, hogy a szűrőt évente kell cserélni, de hol kapok hozzá és mennyiért? Egyébként egy 61m2-es panelba lakom, de feltétlen szükséges valamilyen páramentesítő készüléket vennem. Vagy esetleg valamilyen más fajtát vegyek inkább újonnan?

  Segítségeteket előre is köszönöm!

 25. sjudy mondta:

  Sziasztok!
  Végigolvasva a hozzászólásokat,úgy gondoltam itt hátha tud valaki nekem segíteni…
  Van egy Fagor Dh10-es páramentesítőnk.Használtan vettem,nem is volt az első nap semmi gond vele,kb.3 óra alatt tele lett a tartálya.Másnap reggel mikor bekapcsoltam,kiírta a páratartamat,bekapcsolt a venti és a kompresszer,majd pár mp múlva leállt.Szerelőhöz vittem,aki szerint a processzor túlmelegszik,lehetne hozzá új elektronikát??(alaplapon a kis forrasztott kütyük)rendelni kb.30e.Ft-ért.Hazahoztuk,kb.3 nap után újra bekapcsoltam,szépen ment,majd újra ugyanaz a jelenség,hogy le-le áll vagy be sem tudom kapcsolni!
  Van esetleg valakinek ilyen gépe,ilyen tapasztalata??

  Köszi ha vki segít!
  sjudy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük