Sony nagyfelbontású LCD az Alpha szériában és a Nikonokban

100 képpont 1 cm-re. Óriási felbontás, nagy betekintési szög.

Érdekes dolgot találtam a múlt héten az Sony ICX magazinját lapozgatva.

Bemutatták ugyanis – vélhetően – azt az LCD-t, amit az új Sony Alpha digitális fényképezőgépekben, meg talán a Nikon D300 és D3 gépeiben használtak fel.
Ez az az LCD, amely valódi VGA felbontást ad 3″-os képátlón.
Ehhez 270 ppi (pixel/inch) felbontást kellett használniuk. Ez a felbontás egy 17″-os LCD esetén ~3600×2880 pixeles képet eredményezne. Elég brutális, nemigaz?

Persze ez a panel nem csak a felbontásával üt, de a színmélységével is, amely a Sony adatlapja szerint az NTSC tartomány 70%-át fedi le. Igaz, a nagy színmélységű monitoroknál (amik most kezdenek megjelenni az olcsóbb kategóriákban is) az NTSC tartomány 90%-áról van szó.

A betekintési szög hasonló, mint a monitorok esetében, legalábbis a puszta számadatokat nézve. A valós használat során persze teljesen jónak tűnt a Nikon D300 kijelzője, sőt érezni lehetett, hogy a korábban alkalmazottakhoz képest jóval nagyobb szögben használhatjuk a megjelenítőt. Az LCD adatlapján azt találni, hogy 160 fokos betekintési szöge van.

Még pár adat érdekesség képpen:
Kontrasztarány: 430:1 (TN+film panelek jelenleg 700:1 és 800:1 közöttiek).
Válaszidő: 25 ms (teljes ki/be, TN+film panelek overdrive nélkül 8 ms-et tudnak, de ez szürke-szürke átmenetre vonatkozik, tehát nem összevethető).

További infók az ACX561AKA LCD adatlapján:
http://www.sony.net/Products/SC-HP/cx_news/vol50/np_acx561aka.html

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük