Nikon D90

Jaj már megint a találgatások… De amikor olyan jó móka. Most éppen a D80-at leváltó új masináról. Talán még egy kép is van róla…

Megszokhattuk már, hogy ha közeledik valami komolyabb szakmai kiállítás, akkor felpörög a tudni vélt, vagy kiszivárgott, esetleg kiszivárogtatott, vagy csak éppen kitalált, elképzelt információk netre kerülése.
Valami ilyesmi történik most is a közelgő Photokina következtében.

Leginkább a Nikonos kollégák pörögtek fel, hiszen a felső és felső-közép kategóriában már megtörténtek a frissítések, a Nikon D3 és D700-zal, no és persze D300 utód sem nagyon várható.
Ami frissíthető és logikusan frissülni is fog, az az alsó-közép kategória, vagyis a jelenlegi Nikon D80. Persze van olyan is, aki szerint a D2X is frissítésre vár. Kérdés, hogy van-e még értelme a D3 után…

De térjünk vissza bejegyzésünk tárgyához, a Nikon D90-hez, mely nagy valószínűséggel tényleg meg fog jelenni még a Photokina előtt, vagy legrosszabb esetben a Photokinán.
Mit is várunk ettől a géptől?
Nyilván legalább annyit, amennyit a D80 tud, de azért ennél tudjon többet. Nem netes információkról írnék, hiszen ezeket úgyis láthatjuk nap, mint nap. Inkább elfilózgatnék, én mire számítok. Aztán majd ha bejelentik, érdekes lesz visszanézni, vajon mennyire volt kiszámítható a Nikon, vagy miben tudott meglepetést hozni.

Biztosan nagyobb felbontású lesz, a 10 Mpixel Nikonéknál már a belépőszintben szerepel.
Logikus lépés lenne, ha a régi Sony CCD-t a Sony Alpha DSLR-A350 szenzora kerülne a gépbe, amely 14,2 Mpixeles képeket készít. Sajnos még ez is CCD, ami nem biztos, hogy jót tesz a fogyasztásnak, a hotpixelesedésnek és a képzajnak. Persze zajszűréssel minden megoldható 😀
No de majd meglátjuk.

Szenzortisztítás?
Mindenképpen.

Élőkép (LiveView) és nagy valószínűséggel a rendszer része lesz, manapság már középkategóriás gépet LiveView nélkül elég nehéz lenne piacra vinni, még a nagymultú Nikonnak is. Más kérdés, hogy használata persze ritka, de ha van, az igen kényelmes tud lenni.

LCD. Jó kérdés. Szerintem ebben a kategóriában még elfér a VGA felbontású szuper Sony LCD, amit a Nikon D300-ban már megismerhettünk. Talán ezt kár lenne kispórolni a gépből.

Kártyafoglalat?
Nehéz kérdés. Egyre inkább húzunk az SD felé, de azt hiszem még korai lenne a középkategóriában is átváltani, ahogy az már a belépőszinten megtörtént (leginkább SD kártyás belépő D-SLR-ek jelentek már meg az elmúlt évben). Az igen gyors kártyák még mindig inkább CF-ként készülnek, gondoljunk csak az UltraDMA támogatásra.
(Köszönet Szten-nek a korrekcióért 😉 )

Ami pedig a találgatásaimon túl van?
Talán egy kép. Bár nyilván azt sem tudhatjuk, hogy ez igazi-e, avagy ügyes Photoshop munka.
Mindenesetre várom a véleményeket, részemről hajlok afelé, hogy elhiszem: tényleg ilyesmi lesz a D90.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Nikon D90 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük