Monitor sztori

Úgy látszik, mostanában szinte csak ilyesmi említésre méltó történik velem… A motorom után a monitorom kezdi beadni az unalmast. Pedig nem is vittem ki a homokba 🙂

Előre szólok, kicsit szakmai lesz ez a bejegyzés, nézzétek el ezt most nekem. Viszont aki komolyan fotózik és ő is éppen monitor vásárlás előtt áll, lehet hogy hasznos infokat talál majd benne.

Szóval a helyzet az, hogy van egy cirka 3-4 éves CRT-m, amit annak idején sulinetben vettem „ingyér”. Örültem a lehetőségnek, hiszen addig 15″-os CRT-vel dologoztam csak. Elképesztően nagy előrelépésnek tűnt ez akkor. A csak laposított képernyő után a teljesen sík monitorral eleinte olyan érzésem volt, mintha homorú lenne a kép. Hihetetlen, miket képes korrigálni az emberi agy, aztán ha már az nincs, hiányérzete támad (mármint nem az agy nincs :-P)

Tehát lett egy LG T710B monitorom, aminek első gondja az volt, hogy kvázi nem volt feketéje. A garanciát feláldozva elvittem egy helyi monitor guruhoz és bekalibráltattam HW-esen. Sikerült is elérni azt, hogy a fényerő 30-as állásán még voltak feketék és a fehér sem bökte ki a szemem.

Örömmel használtam az új szerzeményem, egészen tavaly nyárig.
Akkor történt meg ugyanis előszöt (ha jól emlékszem), hogy a fényerő elkezdett ugrálni. Hol világosabb, hol sötétebb lett, néha vízszintes csíkok rezegtek a képen. Anno Mice barátomnak mondtam is, hogy azt hiszem lassan le kell cserélnem a cuccot és el is kezdtünk LCD-ket nézegetni a neten. Aztán érdekes módon a hiba 1-2 hét után eltűnt.
No rendben, akkor mégis megúsztam a monitorvételt 🙂

Most viszont megint kijött a probléma – bár hozzá kell tennem, hogy fura módon pl. csütörtökön egész nap semmi baja nem volt. Vibráló fényerő, néha már percekre is bekapcsol az „utánégető”. 0-ra letekert fényerővel sincs már ilyenkor fekete, ráadásul a fehér kiböki a szemem.

Első lépésben megpróbálom majd a monitorguruval megcsináltatni, bár még nem beszéltem vele, s mivel nem ez volt a főállása lehet, hogy már nem is foglalkozik a témával.

1. lehetőség, hogy megint veszek egy CRT-t, ezek ugyanis olcsók, 17″-on már lehet 21-24e Ft-ért hasonlót venni. Igen, de akkor megint jön a kalibrálás? És ha már a srác nem „praktizál”?. Meg akkor 3 év mulva megint kuka?
S ilyenkor mindig benne va az emberben, hogy ha újat vesz, nem lehetne-e előre lépni.

2. lehetőség, hogy tovább lépek és beállok az LCD-t használók sorába. Munkámból és hobbimból adódóan a kapható LCD monitorok 95%-a nem megfelelő. Az olcső TN+film panelek alacsony betekintési szögekkel rendelkeznek, színhűségük pedig nagyon gyatra, a hardveres színmélység 6 bit/cstorna, amelyből ún „dithereléssel” állítanak elő 8 bithez hasonló színmélységet (mint a 256 színű GIF fájloknál az árnyalatok). Pedig igen csábitó a 40-50e Ft-os árért a 20-22″-os méret. De ez inkább játékosoknak való és olyanoknak, akiknek nem fontos a színhűség, meg az, hogy a feketék a kép szélein nem is annyira feketék (bevilágítás), persze a kép közepe sem olyan fantasztikus.
Egy szó, mint száz, számomra ez nem megoldás.

Egyetlen lehetőség, ha egy S-PVA vagy MVA, esetleg S-IPS paneles monitort veszek. Igenám, de ezeket 19″ alatt nem is gyártják, sőt igazából a 19″-on sem igen elterjedt.
Egyet találtam, a Samsung 970P-jét, amely a tesztek alapján igen érdekesen dolgozik. S-PVA panel ellenére 6 bites a színmélysége, s ditherel a drága. Ezt a problémát a 971P-ben állítólag kijavították. Ennek ára 95e Ft körül van.

A sok képfeldolgozás miatt viszont hajlok a széles képernyő felé, s bár a fenti Samunak egész jó ára van, egyelőre nem tudom, hogy atz akarom-e.
Következő kinézett alany szintén Samu (nem véletlenül, nagyon jó S-PVA paneleket gyárt, talán meg merem kockáztatni, hogy az EIZO után a 2. legjobb). 215TW a becsületes neve,. 21″-os szélesképernyős. Tesztek szerint a késleltetése (input lag) túl nagy, a 60 ms körüli érték sokakat zavart (meglököd az egeret és a képernyőn jó esetben 60 ms múlva látszik csak megmozdulni, ha mindezt rádiós egérrel teszed, méginkább erősödik ez az érzés, mert maga a rádió egér is késleltet).
Már-már elfogadtam ezt a verziót, amikor kiderült, hogy szinte nem lehet sehol kapni, néhány ismeretlen webshopon kívül.

Tegnapi napom rászántam, hogy keressek egy megfelelő modellt.
Végigböngésztem a Samsung kínálatát, kiderült, hogy a jelenlegi termékpalettáján wide kivitelű S-PVA paneles monitor csak 24″-on létezik, de az is 220e Ft.
Dzsízösz!!!

Néztem a naaagy EIZO-kat is. 140e-ért vannak 20″-os modellek. Hát fene tudja, ígéretes, de nem sokat találtam róla.

Tovább kutatva beletrafáltam egy Dell monitorba. Mice barátomnak is egy ilyen modell van, méghozzá a 24″-osból az első széria, amely talán az eddigi legjobb. A 2405fpw-t azonban már évek óta nem kapni.
Ezt követte a 2407wfp, amelynek sávosodási problémái voltak a tesztek szerint, s állítólag akkor a korábban használt Samsung panelt lecseréltek AUO panelre. Aztán később, talán az A04-es revízióban vissza álltak a Samsungra. Talán. De nekem ne sávosodjon, a fene egye meg. De mindegy is, mert ezt sem lehet már kapni.
Megjelent tavaly a 2407wfp-hc, amelynél a hc a high color gamut rövidítése, mely az NTSC színtér 97%-ának lefedését ígéri.
Sávosodás nincs, minden szép, minden jó, még az input lag sem vészes (olyan 43 ms körüli, ez már nem lehet zavaró), viszont van egy bosszantó probléma, méghozzá az ún ghosting. Ez a sötét háttéren mozgó világos képrészleteket követi, mint egy „szellem”.

Együtt tudnék vele élni, nem egy olyan óriási probléma, a mostani CRT-mnél is van ilyen utánhúzás, csak nem feketében hanem világos színben.
A monitor ára bruttó 165-175e Ft körül van.
Elég durva, a korábbi „szeretnék egy jó monitort 60-70e ft környékén” kijelentés után.
De már megbékéltem az árával. Ahhoz képest, hogy 2 éve még pont duplája volt, s az elmúlt 6 hónapban egy Ft-ot sem esett az ára, nem tűnik rossz befektetésnek.

Igenám, de kijött az újabb Dell, a 2408wfp-hc, amelyről egyelőre semmit nem tudunk, csak azt, hogy jobb kontrasztaránya lett, mint a 2407-nek (1000:1 helyett 1300:1) és még nagyobb színteret képes lefedni (110%).
Árról csak USA-ban tudunk, ott 25%-kal drágább, mint a 2407wfp-hc.
Hajlok afelé, hogy nem kéne megvárni, míg a 2407wfp-hc kifut és nem lesz kapható 🙂
Bár ha sikerül megjavíttatni a CRT-m, akkor még lesz 1 évem arra, hogy a 2408wfp-hc ára lejjebb menjen olyan 150e környékére. Az lenne csak a kánaán 😀

Nos, egyelőre itt tartok. Kíváncsi vagyok mi fog kisülni a történetből.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Monitor sztori bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük