Még mindig lopunk…

Annak idején az osztrák határnyitás előtt rettegtek az osztrákok, hogy mi lesz, ha a magyarok úgy járkálnak majd ki-s-be, mint Jakabba a lélek. Féltek ugyanis, hogy megnő a lopások száma. Nos, talán nem is véletlenül. S noha nem konkrét tárgybeli lopás, de a képlopás még igen jellemző a magyarokra.

Nem egyszer fordult már elő, hogy a fotozz.hu oldalról egy-egy képet elloptak, s felhasználtak valamilyen üzleti jellegű oldalon vagy hirdetésben. Kellemetlen, pláne, hogy a kép szerzői jogával rendelkező nem sokat tehet. Jó esetben fel tudja venni a kapcsolatot a jogsértést elkövetővel, mégjobb esetben kiegyezhetnek abban, hogy eltávolítja az oldalról, de olyat még nem hallottam, hogy esetleg a jogdíjban is megegyezzenek.

Lopni márpedig egyszerű.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a fotohir.hu oldal.
Sajnos nem tudtam üzenni az oldal szerkesztőjének (bizonyos Szommer Tamás), mert a Kapcsolat menüpont-ra szép kis 404-es hibát dobok. Aki ismeri az illetőt, vagy megvan a mailcíme, ne fogja vissza magát, várom privátban.
A fotohir.hu ugyanis lehozott két DIWA díjról szóló hírt, egyiket a Canon EOS-40D-ről, másikat a Canon EOS-450D-ről, melyben két dpreview.com-os kép szerepel.

Egyik hír:
DIWA díjas a CANON EOS-450D

Eredeti kép:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos450d/

A másik érdekesebb dolog.
Az az EOS-40D-ről szól.
A kép szintén a dpreview képéhez hasonló, legalábbis ez a méretjelzési mód a dpreview szokása.
Íme a hír:
DIWA díjas a CANON EOS-40D

Az eredeti kép itt található:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page4.asp
illetve a teljes felbontású változata:
http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/Images/allroundview.jpg

Namost az érdekes, hogy itt nem pont ugyanazt a képet látjuk, de a Copyright felirat azonos (igaz a kis méret miatt nem olvasható). Az eltérések:

  • a fotohir-en lévő képen van egy toll. hogy került oda?
  • a méretezés számai is mások (108 vs. 106 mm, de inch-ben azonos 4,2 in., illetve 74 vs 72 mm, de az inch-ben megadott itt is egyezik illetve 146 vs. 144 mm)
  • a gép jobb oldalát mutató képen is más a csatlakozókat rejtő gumilap, ami valójában az EOS-30D-é (íme: http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/Images/allroundview.jpg
  • no és végül a legérdekesebb: a gép hátulját mutató kép. Az vajon mi a fene? 5″-os LCD? Bekapcsoló kar a jobb szélen? Amúgy szemlátomást valami gyenge PS munka, mert az LCD-nél elég rondán csinálta meg valaki. A bekapcsológomb a 30D-é, az biztos, csak nem ott van, ahol az EOS-oknál. A hátsó tárcsa is kint van a jobb szélen, hát a Canon tuti nem csinál ilyet, gondolkozzunk már el, hogy is lehetne tekerni, ha pont oda esik, ahova a gép tartásakor a hüvelykujjunk?

Szóval nem elég, hogy lopott, még hamisított is.

Igazából azt nem értem, hogy egy ilyen korú gépnél – mert valljuk be, nem tegnap jelentek meg ezek a modellek – miért nem tud a szerkesztő legalább a canon.hu-ra elmenni és ott keresni egy sajtónak szánt termékfotót.
Inkább lelopja a dpreview.com-ról, meg feltesz átrajzolgatott képet, aminek az oldalsó képe a 30D-é, a hátsó képe meg szimplán hülyeség.

Szóval kezdem érteni az osztrákokat.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Még mindig lopunk… bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük