Meetyourmessenger.hu

Adathalászat dán (?) módra?

Manapság egyre divatosabbak a baráti-hálózatok. Legalábbis ha az IWIW vagy a MyVip népszerűségére gondolunk. Ebből adódóan vajon fel lehet használni adathalászathoz azt, hogy az ember kíváncsi és több ilyen baráti oldalhoz akar csatlakozni? Biztosan.

Már második alkalommal kapok olyan e-mailt, amely arról tájékoztat, hogy valaki meghívott a messenger-hálózathoz.
Megpróbáltam kicsit utánajárni a dolognak, hogy mégis mi ez és miért küldözgetnek nekem ilyen mailokat.
Első alkalommal egy valós, létező személy nevében írtak, akkor még nem volt gyanús a dolog.
A mail valahogyan így néz ki:

Szia Birdie

Szabó László meghívott, hogy csatlakozz a(z) Szabó László messenger-hálózatához. A meghívó megtekintéséhez kattints az alábbi
hivatkozásra:

Kattints az alábbi hivatkozásra
(link)

Ha erről spambejelentést szeretnél tenni, kattints az alábbi
hivatkozásra:
Spam bejelentése
(link)

Üdvözlettel:
MeetYourMessenger.hu

Az invitáló linkre kattintva egy viszonylag egyszerű, de letisztult dizájnú oldal fogad. Ennek a site-nak azonban a felső, grafikus részén elhelyezett gombjai nem működnek. Hm, gyanús. Egyébként itt a gombok között ilyeneket látni: Indítás, Keresés, Bejövő, Times (ó, ácsi, mi az, hogy Times? 😛 ), stb. Ja és van egy Kijelentkezés is (de hát be se vagyok lépve! mindegy… )

További furcsaság a sok gépelési hiba (pl. Hozz étre saját profil most!, Irányítószán) és a „Nyertél egy autót, csak rendelj pár könyvet” típusú feliratként díszelgő EZ TELJESEN INGYENES szöveg.

Mindezek után ha megnézzük a regisztrációs űrlapot, találunk ott egy messenger-e-mail címet és messenger jelszót. Namost ez már így kicsit durva. Mi köze akárkinek is ahhoz, hogy mi a messenger jelszavam 🙂
Jah, egyébként megnyugtatásul azért közlik a részletek linkre kattintva, hogy „Amikor regisztrálsz egy profilt, rendszerünk Messenger-partnereid importálása után összekapcsol téged azokkal a barátaiddal, akik be vannak jelentkezve. A Meetyourmessenger.hu az adatokat csak arra használja, hogy a magyarországi messenger-hálózat virtuális térképét kialakítva, létrehozza a hálózat képi megjelenítését.
Messenger-felhasználóneved és -jelszavad megadása után rendszerünk a messenger-felhasználók virtuális térképének kialakítása érdekében valamennyi messenger-partnerednek e-mailes meghívót küld. Ez az e-mail kizárólag egy rövid meghívót tartalmaz, reklámot és hasonló tartalmat nem. Rendszerünk a messenger-jelszót nem menti.” blablabla. De azért a negyed oldalas szöveg végén még egyszer tudatják a delikvenssel: „Mi nem mentjük a jelszavad!”

Kicsit deja-vu érzésem van ezzel kapcsolatban. Amit sokszor hangoztatnak, az biztosan nem úgy van.
NEM LESZ GÁZÁREMELÉS! 😛
Ismerős? 😉

Kicsit tovább nyomkodva az oldal néhány működő linkjét belefutunk a 2006. december 14-én kelt Terms of Use-ba, természetesen angolul (egy magyar domainen, hmm…), ugyanígy angolul olvashatjuk az adatvédelemről szóló nyilatkozatot is (már ha érdekel minket egy blabla rizsa). Ebben a dokumentumban van egy link FAQ oldalra, ami 404-es hibát (az oldal nem található) dob 🙂

A „Magunkról” oldal érdekes módon magyarul beszélő, igaz csak egy képet hoz be írással, nem szöveges tartalom. Ezen ilyenek:
„Se’ perc alatt kapcsolatba léphetsz másokkal” Tyű de trendi 😀
„Kiegyenlített a n-férfi arány (49:51%)” Az jó, szeretem a n-ket 😀
„Megállapíthatod, ki kinek a barátja” Ki a frászt érdekel? :O
stbstb.
Lentebb: Meetyourmessenger A/S Denmark
Egyébként a magyar domain regisztrálási adati között is ez szerepel.

Persze ez csak a dolog eleje, ha kicsit kutakodunk a google-ban érdekesebb dolgokat találhatunk.
Pl. a McAffe Site Advisor szerint semmilyen jelentős probléma nincs a .biz oldalon. Tanusitvány:
Link
Majd alatta:
User Reviews (1)
Rating: Phishing or other scams
Steal password

Ehehe 😀

Jah és még egy aranyosság.
A meetyourmessenger.hu linkje szerepel a Sanoma Bp által üzemeltetett HotDog linkjeinek főoldalán!
Azért kicsit gáz adathalász oldalt így főoldalon linkelni.
Bár van egy olyan érzésem, hogy itt a juzerek által írt linkeket tolja fel a rendszer automatikusan és valójában senki sem ellenőrzi, hogy mi az amit kilinkelnek több ezer olvasójuknak. Hol van a felelősség?

Egyébként eleve furcsa az, hogy jelszót kérnek. Mármint nem újat, hanem egy létező szolgáltatás jelszavát, amihez semmi köze senkinek, de még a szolgáltást üzemeltető félnek sem.
Sajnos én is szoktam néha olyan e-maileket kapni fotozz.hu felhasználóktól, ahol pl. kéri az aktiválását és ehhez kérés nélkül elküldi a jelszavát is. Miért?
Még ha kérném se lenne köteles megadni. Közöm nincs hozzá.

No szóval konklúzió:
Soha ne adjatok ki semmilyen jelszót harmadik félnek, pláne ha gyanús a dolog.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

35 hozzászólás a(z) Meetyourmessenger.hu bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük