Idei utolsó: Fujifilm FinePix J110w

Idei utolsó géptesztemnél azt hittem nem fogok meglepődni. Tévedtem…

Amikor az ember egyik gépről a másik gépre vált, szokatlan élmények érhetik. Többnyire ez akkor is előfordul, amikor egy tesztgép után végre a sajátom fogom a kezemben. Azt se tudom hol kell bekapcsolni, ott keresem a bekapcsológombot, ahol a legutolsó tesztgépnél volt…
Még szerencse, hogy az exponálógomb mindegyiknél ugyanott van :-/

Hasonlóképpen meg lehet szokni azt, hogy a mai gépeknek részletes, bonyolult menüje van és jópár szolgáltatással kell számolni. Manapság ez már tényleg mindennapos.
A tegnap kézhez kapott Fujifilm FinePix J110w fényképezőgép azonban meglepő módon a fentiektől eltérően sem bonyolult menüvel, sem különleges szolgáltatásokkal nem rendelkezik.
A kb. 30e Ft-ért megvásárolható gép az egyszerűség jegyében készült. Nem tartalmaz kézi fehéregyensúly beállítást, nincs benne valamilyen stabilizátor, nincs mosolyfotó, de még csak ébresztő funkció, vagy éppen hangmegjegyzés sincs.

Meg is ijedtem, amikor végignéztem az üzemmódtárcsa különböző módjait (remegésszűrő nagy érzékenységgel, arcfelismerés, videó mód, digitális zoom, stb.) és minden állásban csak automata érzékenység volt.
Elég kemény lenne így tesztelni :).
De aztán végül találtam egy témamódot „manuális” név alatt, ahol az érzékenységet kézzel is megadhatjuk (rekeszt azonban itt sem).

Persze megint elszúrtam az első érzékenység sorozatot, mert AUTO érték után lépkedtem lefelé, 3200, 1600, 800, 400, 200, 100.
Csak arra nem figyeltem megint, hogy végignézzem, összesen hányféle variáció van, ugyanis lett volna még lejjebb is egy ISO64-es állás. Puffneki, akkor újracsináljuk az egészet (az, hogy csak az ISO64-est csináljam meg, az nem lenne jó, mert változna a kivágás és elég szembetűnő lenne).

Mivel már javában tél van, legalábbis fények szempontjából, elég meredek lesz most tesztfotózni. Még szerencse, hogy „manuális” módban akár 8 mp-es záridőt is tud választani a masina, így talán a templombelsős képek még megcsinálhatók (bár a fények már abszolút nem olyanok, mint nyáron, amikor a szinte szemből sütő Nap rávilágít a meszelt oszlopra, ami szépen bederíti az oltárt).


Fürdős és hoteles képek viszont most tuti nem lesznek, tekintve hogy manuális WB nincs rajta, anélkül meg igen rusnya eredmény születne (zöldes vagy lilás elszíneződés a vegyes fénycsőhasználat miatt).

Az már most látszik, hogy az erős zajszűrés miatt nem lesz gond a képzajjal, igaz, emiatt a részletek mosottsága is erős, már ISO64-nél is. Más kérdés, hogy ezzel a géppel valószínűleg 10×13 cm-es képnél nem nagyon fognak nagyobbat csinálni, arra pedig a 3 Mpixel is bőven elég. Ilyen méretre leméretezve teljesen jó képeket kapunk, még ISO200-nál is.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük