Digitálisfotó kérdezz – felelek #86

Hello,kezdő fotós lévén egy Nikon D80-om van,sajnos nem igazán értek még a fotózáshoz,igy a beálitások is nehezen mennek,lehet tul nagy fába vágtam a fejszémet igy elsőre.
A legnagyob gondom az hogy amikor a kisfiamat fotózom (kis fekete haja van)az arca szép éles de ugy a feje bubjánál már nem az igazi.A beálitásal van gond vagy én vagyok mindig ilyen ügyefogyot?
Előre is köszi a választ.LÓRi


Kedves Lóránd!
Minden bizonnyal túl tág rekeszt használsz, ha ilyen kicsi a mélységélességed. Más kérdés, hogy portréknál főként ezt szokták alkalmazni és szeretni. Ugyanis jól mutat, ha a portréalanyunk szeme éles, míg hátrafelé már gyengéd homályba burkolózik a képünk (az sem baj, ha a fül már nem éles).
Természetesen ha Te azt szeretnéd, hogy a kisfiad feje búbja, füle és orra hegye is éles legyen, akkor szűkebb rekeszt és ha szükséges, ezzel együtt nagyobb érzékenységet alkalmazz. Figyelj rá, hogy a mélységélesség nem csak a fényrekesz méretétől függ (F utáni szám minél kisebb, annál kisebb lesz a mélységélességed), hanem a tárgytávolság is nagyon befolyásolja. Ha közelre fókuszálsz, akkor kisebb lesz a mélységélességed, mint ha távolra.
Ezen felül a gyújtótávolság is erősen módosítja az élesség térbeli tartományát, minél nagyobb gyújtótávolságot használunk, annál kisebb lesz. Portré azonban csak igen ritkán készítünk nagylátószöggel torzító hatása miatt (többnyire csak megdöbbentő képekhez). Elsősorban 50-200 mm közötti gyújtótávolságot kedveljük (vigyázz, 50 mm-nél is lehet torz a kép ha túl közelre mész).
Javaslatom tehát, hogy 50-100 mm közötti gyújtótávolságot használj, ha teljes élességet szeretnél, akor távolság függvényében F6,3-F9 rekeszt alkalmazz. Az érzékenységet pedig aszerint válaszd meg, hogy milyen értéket ad a reciprok szabály (ne legyen a kép berázva a viszonylag hosszú záridő miatt, javasolt az 1/100-1/200 mp-es zársebesség). Az élességállításkor fókuszálj a hozzád közelebbi szemre.
Sok sikert, jó fényeket!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #86 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük