Digitálisfotó kérdezz – felelek #83

Kedves Szerkesztő! A barátaimmal szeretnénk kicsit több emléket a közös eseményeinkről ezért szeretném a segítségét kérni! Egy olyan digitális fényképezőt keresnénk, amivel sötétben is elfogadható képet lehet csinálni, jól bírja az akksija és nem kell rá nagyon vigyázni. Mivel nem vagyunk profik és nem is akarunk ilyen minőségű képeket csinálni, a felbontás majdnem mindegy (bár 2 megapixel azért ma már azt hiszem a minimum). Mivel az olcsóbb kategóriát céloztuk meg, ezért extrák vagy funkciók terén semmi elvárásunk nincs. Tudna esetleg ilyen paraméterekkel készüléket ajánlani? Köszönettel: Attila

Kedves Attila!

Éjszaka kétféleképpen lehet fotózni: kézből nagy érzékenységgel (ISO1600), amelynek zajos, illetve a zajszűrés miatt részlettelenebb, mosottabb kép lesz az eredménye, vagy állványról kis, vagy közepes érzékenységgel (ISO100-200), hosszú záridővel (2-8 mp), amelynek alacsony képzajú, részletteli, de mozgó tárgyak esetén elmosódott felvétel lesz a következménye.
Első körben tehát azt kell eldönteni, hogy kézből való fotózás szükséges lesz-e. Ha nem, akkor bármelyik gép jó lesz, amelynek van hosszú expozíciós idejű motívumprogramja (pl. éjszakai témamód). Ha igen, akkor olyan gépet kell keresni, amely tud nagy érzékenységű módot (ISO1600, ISO3200). Itt azonban vigyázni kell arra, hogy bizonyos gépek a legnagyobb érzékenységüknél csak korlátozott felbontású képeket készítenek (általában ezt a gyártó megjegyzésben szokta jelezni).
Konkrét gépet most nem javasolnék, mivel a fenti kérdésre nem tudom a választ, s így nem biztos, hogy érdemes lenne felsorolni 10-15 fényképezőgépet.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük