Canon EOS 50D hamarosan?

2008. augusztus 22. péntek – 10:13

Ha megkérdeztek, hogy milyen gép várható a Canontól a Photokinára, az 5D utódjára tippeltem. Azt ideje frissíteni. A belépőszinten a 450D és az 1000D után mit is frissíthetnének? S az EOS 40D sem régi gép, szinte pontosan 1 éves, nincs szükség a leváltására. A Canon azonban mintha másként gondolná…

A Canon kínai oldalán bukkant fel a találgatások után elsőként az EOS 50D adatlapja, amely úgy tűnik hivatalosnak fogható fel.
Vajon megint csak véletlen tévedés, hogy kikerült az internetre, vagy megint csak a jól bevált módszert alkalmazzák? A még be nem jelentett gépekről sokkal érdekesebb írni és csámcsogni, ami pedig jót tesz a terméknek, mintegy előre bereklámozza.

No de nézzük mit is tud ez a szerkezet a kínai adatlap szerint.

Az ember első körben azt gondolná, hogy az EOS 50D az EOS 450D felbontását örökli majd. A 10 Mpixeles EOS 40D után még elég is lenne a 12 Mpixel, de a Canon szerint nem. Ők sokkal nagyobbat léptek.
50%-kal növelték meg az előd 40D szenzorának felbontását!
A Canon EOS-50D 15,2 Mpixeles lesz!
Minek? Hogy egyre többen rájöjjenek, hogy le kell cserélni az olcsó optikáikat L-es kategóriájúra, mert nem rajzolja majd ki szépen a 15 Mpixelt (én is ezzel szembesültem a 6 Mpixeles 300D után a 10 Mpixeles 40D-vel).

A kártyaformátum marad a jól bevált CompactFlash, középkategóriában a Canon még nem lép át az SD kártyára. Jó hír viszont, hogy már UDMA támogatás is várható az EOS-50D-ben, ami jelentősen felgyorsíthatja majd az írási sebességet.

Ahogy az EOS-40D-nél, úgy az EOS-50D-nél is lesz sRAW, vagyis kis (small) RAW formátum. A 15 Mpixeles képek mellett így lehetőség lesz 7,1 vagy 3,8 Mpixeles kis RAW fájlok készítésére.

Az EOS 50D is megkapja a 450D-ben szereplő automatikus világosság korrekciót, amely főként a kezdő fotósoknak tesz jó szolgálatot (alexpnált felvételeket javíthat fel automatikusan).
Használhatunk majd peremsötétedés korrekciót is, amely már több konkurens gyártónál megtalálható.

Az érzékenység tartományt kiterjesztették, normál módban ISO100-3200 között választhatunk érzékenységet, 1/3 blende lépésközzel, de elérhető az ISO6400 és ISO12800 is.

A kereső is úgy néz ki, nem változik, marad a 95%-os lefedettség és a 0,95×-es nagyítás.
A fókuszrendszerbe bekerül a már régóta hiányolt AF finomhangolás. A Nikon és Pentax után végre a Canon is lépett. Miért érzem úgy, hogy a Canon csak a konkurenciát próbálja behozni?

LCD. Ja igen. Nagy felbontású lesz. 3″, de VGA, mint a Nikon D300-ban. Hogy ez kell-e? Nem tudom. Igazából ha továbbra is olyan pocsék lesz a képnagyítás, mint az eddigi Canon gépeknél, akkor felesleges. Eddig sem azon múlt a kép fókuszának ellenőrzése, hogy mennyire lehetett nagyítani és milyen felbontású LCD volt. Érdekes, a Nikon meg tudta csinálni 230e pixelen is a tökéletes élességellenőrzést, de a Pentaxnak és Olympusnak sincsenek ezzel gondjai.

Sorozat továbbra is két sebességgel készülhet majd, 6,3 kép/mp és 3 kép/mp lesz választható. Az egy sorozatban készíthető képek száma 16 RAW, vagy 10 RAW+JPEG. Csak JPEG-nél ez a szám 60.

Részletes adatok a lementett oldalról itt nézhetők meg.


 1. 8 hozzászólás a “Canon EOS 50D hamarosan?” bejegyzéshez

 2. Ha komolyan ez lesz a frissítés az elég gáz… full frame-re lépni nem kéne?

  egg szólt hozzá 2008. aug. 22. napján 10:56-kor.

 3. Már miért kéne fullframe-re lépni ebben a kategóriában?

  Fullframe-hez ott van az 5D, az pontosan az 20D/30D fullframe megfelelője. 50D párja meg majd talán a 6D lesz, ami lehet, hogy még Photokina előtt megjelenik.

  Ki látott már olyat, hogy egy kategória tagjai hirtelen beleolvadnak egy másik kategóriába?

  Birdie szólt hozzá 2008. aug. 22. napján 11:00-kor.

 4. Kiványcsian várom én is a dolgokat. Főleg az obikat egy 400/4 IS nem lenne rossz 1900 EUR-ért

  ovarnet szólt hozzá 2008. aug. 22. napján 20:29-kor.

 5. No hát ez egész pontosan bejött. Nem hiába, hivatalos Canon oldalon jött ki az info 🙂

  Birdie szólt hozzá 2008. aug. 26. napján 15:41-kor.

 6. Hát igen, ez a cikk nagyjából megfogalmazta a Canon márkával való szakításom okát. Még egy kicsit fejlesztenek rajta, és felbontáson kívül már majdnem eléri majd a D90-et(D90 csak 12,3 ha igaz). Canonról lassan csak a kullogás szó jut eszembe. Amennyiben átvennék az évenkénti frissítést, úgy két generációt átlépve három generációnként lesz érdemes cserélni. sorozatsebesség: 40D nem ennyi volt, mintha 7-re emlékeznék. Japánok tudják a tutit, esik a márka népszerűsége, európa még nem mozdult annyira, de alig hallok canon vásárlási szándékról. Szomorú, de alahogy elfogyott a hajtóerő. Szerintem majd tavaszra hozzák ki. inkább az 5D utód kellene már, mert az 5D már kissé vicces tudással bír. kbé egy turbózott fullframe 300D. Talán abból lesz egy értelmes váz.

  flyerwolf szólt hozzá 2008. aug. 26. napján 19:08-kor.

 7. Az a helyzet, hogy én is filóztam már egy rendszerváltáson, de amennyivel drágább a Nikon rendszer, annyival nekem nem jobb (Canon 40D 200e, Nikon D300 380e, hihi. D90-et még nem tudjuk, de az nem is hiszem, hogy tud majd 6 kép/mp-et, ami nekem viszont kell! ).

  Úgyhogy sajnálom, de nem leszek Bentley gyűjtő, maradok a Ferrarinál 😀

  Birdie szólt hozzá 2008. aug. 26. napján 20:25-kor.

 8. Hát igen,ismét egy nikon majmoló hozzászólását olashattuk itt.Közöd nincs a canon gépvázakról,ha egy kicsit utánanéznél gyorsan rájönnél hogy a canon már letett az asztalra mind objektív,és gépváz terén eggyaránt profi technikai újjításokat.Ezért nem értem hogy ki (kullog) a többi gyártó után szerinted.Szemvezérelt élességállítás,c mos szenzor,ultrahangmotor,1:1 es fényerejű objektív….és még sorolhatnám.Szóval semmivel nem jobb a nikon azért mert a régi filmekben is csak ezt kellett mutogatni,reklámozni,minek??vagy reklám nélkül már eladni se lehetett volna???A canon reklám nélkül is eladott számtalan gépet és nem a (rossz képminősége miatt).De nem is fecsérlem rád a szót hiszen értelmetlen ha ennyire fafejű nikon fanatikus vagy.

  kritikus szólt hozzá 2008. aug. 27. napján 22:17-kor.

 9. Üdv!Ez még kétséges valakinek,hogy canon vagy nikon??Ha csak az eladásokat nézzük már abbol is kiderül!Nézz utána,de megsugom: canon

  Fecó szólt hozzá 2008. Sze. 3. napján 12:24-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.