Canon EOS 50D hamarosan?

Ha megkérdeztek, hogy milyen gép várható a Canontól a Photokinára, az 5D utódjára tippeltem. Azt ideje frissíteni. A belépőszinten a 450D és az 1000D után mit is frissíthetnének? S az EOS 40D sem régi gép, szinte pontosan 1 éves, nincs szükség a leváltására. A Canon azonban mintha másként gondolná…

A Canon kínai oldalán bukkant fel a találgatások után elsőként az EOS 50D adatlapja, amely úgy tűnik hivatalosnak fogható fel.
Vajon megint csak véletlen tévedés, hogy kikerült az internetre, vagy megint csak a jól bevált módszert alkalmazzák? A még be nem jelentett gépekről sokkal érdekesebb írni és csámcsogni, ami pedig jót tesz a terméknek, mintegy előre bereklámozza.

No de nézzük mit is tud ez a szerkezet a kínai adatlap szerint.

Az ember első körben azt gondolná, hogy az EOS 50D az EOS 450D felbontását örökli majd. A 10 Mpixeles EOS 40D után még elég is lenne a 12 Mpixel, de a Canon szerint nem. Ők sokkal nagyobbat léptek.
50%-kal növelték meg az előd 40D szenzorának felbontását!
A Canon EOS-50D 15,2 Mpixeles lesz!
Minek? Hogy egyre többen rájöjjenek, hogy le kell cserélni az olcsó optikáikat L-es kategóriájúra, mert nem rajzolja majd ki szépen a 15 Mpixelt (én is ezzel szembesültem a 6 Mpixeles 300D után a 10 Mpixeles 40D-vel).

A kártyaformátum marad a jól bevált CompactFlash, középkategóriában a Canon még nem lép át az SD kártyára. Jó hír viszont, hogy már UDMA támogatás is várható az EOS-50D-ben, ami jelentősen felgyorsíthatja majd az írási sebességet.

Ahogy az EOS-40D-nél, úgy az EOS-50D-nél is lesz sRAW, vagyis kis (small) RAW formátum. A 15 Mpixeles képek mellett így lehetőség lesz 7,1 vagy 3,8 Mpixeles kis RAW fájlok készítésére.

Az EOS 50D is megkapja a 450D-ben szereplő automatikus világosság korrekciót, amely főként a kezdő fotósoknak tesz jó szolgálatot (alexpnált felvételeket javíthat fel automatikusan).
Használhatunk majd peremsötétedés korrekciót is, amely már több konkurens gyártónál megtalálható.

Az érzékenység tartományt kiterjesztették, normál módban ISO100-3200 között választhatunk érzékenységet, 1/3 blende lépésközzel, de elérhető az ISO6400 és ISO12800 is.

A kereső is úgy néz ki, nem változik, marad a 95%-os lefedettség és a 0,95×-es nagyítás.
A fókuszrendszerbe bekerül a már régóta hiányolt AF finomhangolás. A Nikon és Pentax után végre a Canon is lépett. Miért érzem úgy, hogy a Canon csak a konkurenciát próbálja behozni?

LCD. Ja igen. Nagy felbontású lesz. 3″, de VGA, mint a Nikon D300-ban. Hogy ez kell-e? Nem tudom. Igazából ha továbbra is olyan pocsék lesz a képnagyítás, mint az eddigi Canon gépeknél, akkor felesleges. Eddig sem azon múlt a kép fókuszának ellenőrzése, hogy mennyire lehetett nagyítani és milyen felbontású LCD volt. Érdekes, a Nikon meg tudta csinálni 230e pixelen is a tökéletes élességellenőrzést, de a Pentaxnak és Olympusnak sincsenek ezzel gondjai.

Sorozat továbbra is két sebességgel készülhet majd, 6,3 kép/mp és 3 kép/mp lesz választható. Az egy sorozatban készíthető képek száma 16 RAW, vagy 10 RAW+JPEG. Csak JPEG-nél ez a szám 60.

Részletes adatok a lementett oldalról itt nézhetők meg.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

8 hozzászólás a(z) Canon EOS 50D hamarosan? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük