Asus, ehh?

Még nincs 2 éves a notebook akksim, de már kvázi kukázható. Plusz volt már egy billentyűzet csere is. Gáz-e?


Most 3 éves a notebookom, aminek az akksija 1 évesen beadta az unalmast: nem vette fel a töltést, aztán szépen le is nullázta magát. Akkor garanciában kicserélték.

Az akksicsere után nagyon örültem, mert a gyári 65Wh-val szemben 66,5Wh jutott ki 🙂
Közel fél év után kezdett gyengülni a teljesítménye, először akkor, amikor véletlenül nem kapcsoltam be a hosszabbító kapcsolóját és teljesen abban a hiszemben voltam, hogy a gép AC-ról megy. De sajnos nem így történt, az akku szépen lemerült, aztán a gép hibernálta magát. Meg is lepődtem rendesen, de rögtön leesett, hogy hol szúrtam el.

Bekapcsolás és feltöltés után jött az első hidegzuhi: az akksi már nem volt 66,5Wh teljesítményű, az elhasználódás mértéke 4%-ra ugrott.
Drasztikus változás egyetlen mélykisütéstől.

Ezt követően eldöntöttem, hogy vigyázni fogok rá, ha AC-ről használom a gépet, kiveszem az akksit hogy feleslegesen ne töltse. Ugyanis az önkisülés miatt pár nap alatt azért lemászott 95%-ra a töltöttség, ami miatt mindig visszatöltött bele a gép.

A további használat során lassan kezdett csökkenni a kapacitása, szép folyamatosan, mígnem 4 hónappal ezelőtt meghülyült. A hátralévő idő, illetve a töltöttség kijelzése nem lineárisan változott, 50% után hirtelen leugrott 3%-ra. Ijesztő volt így dolgozni, párszor be is dőltem neki. Utána azt gondoltam, hogy itt valami nem stimmel. Töltéskor ezt ugyanígy eljátszotta, 60% után hirtelen 100%-ra ugrott. Később kipróbáltam, meddig bírja még 3%-után. Érdekes módon több, mint negyed óráig ment, s cseppet sem változott a töltöttségi szint.

Ezután volt egy „kalibrálás” (kisütés – teljes feltöltés) ami után helyessé változott a kijelzés, ekkor 1 órát bírt ki az akkuval a gép. De sajnos a kalibrálás nem sokáig tartott ki, 2 héttel később megint előjött a hiba. Gyengült is az akksi minden alkalommal, amikor vonattal mentem BP-re és közben dolgoztam.
Mára odáig jutott a cucc, hogy 20 percet bír. Úgyhogy ma hazafelé már nem kínoztam szegényt. Ennek ellenére a fullra feltöltött akksi 2 óra alatt 78%-ra sült ki magától.

Azért elég gáz, hogy ez se bírt ki 2 évet 🙁

Persze használtam akkuról is, volt hogy egy héten többször is mentem BP-re, ilyenkor oda-vissza 1-1 óra akksiról. Talán évente kb 50 órát ment akkuról, ami így összesen 75-80 órára jön ki. Nem kevés az egy kicsit?

Mindenesetre megrendeltem az új akksit, huszonezer Ft-ért. Ha az is kb. ennyit bír, akkor kicsit drága ez a notebookozás, óránként 300 Ft? Jó? 🙂

Ezen kívül volt még egy javítás (szerencsére ez is garanciában): teljes billentyűzet csere. Először szóköz, aztán E betű ragadt le. Mintha elgyengült volna a „gumibéka” és nem emelte fel. Kis apró szivacsdarabbal tökéletesen lehetett orvosolni, de ha már van rá garancia, miért ne csináltatnám meg a lejárat előtt?

Szóval picit problémásnak érzem én ezt a dolgot. Nyilván használtam is, de hogy 2,5 év alatt megpukkanjon a billentyűzet, meg 1-2 év után az akksi, hát az nekem kicsit sok.
Úgyhogy azt hiszem ez volt az első és utolsó Asus notebookom, majd néhány év múlva veszek egy jó kis Dell-t, hátha azok igényesebbek 😉 Addig meg remélhetőleg kihúzom még ezzel a leendő új aksimmal. Majd kocsiban is inverterről használom 😉

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Asus, ehh? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük