Digitálisfotó kérdezz – felelek #76

Szeretnék egy megbízható stabil állványt venni. Mindenképp Manfrotto-t szeretnék, de sajnos nincs pénzem olyanra amihez külön állványfej is kell. Tudom a dolog kicsit ellentmondásos. A felszerelésem egy pentax K10D, a legnagyobb obi (igaz még nincs meg) egy sigma 70-300 apo macro. A Manfrotto 718B állványra gondoltam. Legjobb tudásom szerint az állványnak nehezebbnek kellene lenni a gép és obi teljes súlyától. Ez az állvány csak 1 kiló és elméletileg 2,5kg-ig terhelhető. Jó választás ez az én számomra? Tisztelettel: Ádám

SLR-hez és tele obihoz nem árt már egy komolyabb állvány. Azt tudni kell, hogy amit a gyártók megadnak terhelhetőségre az azt jelenti, hogy olyan tömegnél nem fog lefittyedni a fejen lévő gép. Magyarul: ha pl. portré állásban akarod használni, akkor meg tudod úgy szorítani, hogy ne billenjen tovább (95 fokra pl.). Arról viszont nem mond semmit ez az adat, hogy mennyire lesz rajta stabil. Hiába teszed állványra a gépet, ha kézzel nem exponálhatsz, mert ahogy hozzáérsz elmozdul/beremeg. Ha annak rezgése 12 mp alatt csillapodik csak le, s a leghosszabb időzítőd 10 mp-es, akkor még időzítővel se mész sokra (régi egyszerű vivitar állvánnyal tapasztaltam ilyet). Érdemes itt is kicsit túlméretezni, mint a legtöbb esetben. Az a biztonsági tartalék fogja lehetővé tenni, hogy akár kézzel is kiold a gépet, s ne kelljen minden esetben önkioldóval dolgozni.
A Manfrotto 718B a legkisebb “mini digi” állvány, ami kompakt gépekhez való. Ha már a gyártó is csak max. bridge gépekhez ajánlja (márpedig ahhoz ajánlja), akkor ebből sejthető, hogy mennyit tud ez a kis állvány. Nem sokat.
A te konfigodhoz nem ajánlom ezt az állványt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #76 bejegyzéshez

 1. Ádám mondta:

  Köszönöm a válaszod. Esetleg tudnál valamit ajánlani?

 2. Birdie mondta:

  Olyat lenne érdemes nézni, ami minimum középkategóriás, célszerűen max. 3 részből (minél több részből áll és minél vékonyabbak az egyes szegmensek, annál instabilabb a tripod).

  Esetünkben ez min. 4-5 kg.

  Ami szóba jöhet:
  Giottos 9251 fej nélkül 24e HUF
  Giottos 9351 fej nélkül 28e HUF
  Manfrotto 190XDB fej nélkül 27e HUF
  Manfrotto 725B fej nélkül 32e HUF
  illetve ezek felett…

  Nekem 055ProB Manfrottom van és nagyon elégedett vagyok vele. Nem könnyű, túrázni nem vinném, de nagyon stabil, még a 2 kilós Mamiya ZD + obit is elbírta. Középoszlopot nem szabad kihúzni mert akkor instabillá válik.
  Sajnos a jó állvány+fej olyan 50e körül kezdődik.

 3. Ádám mondta:

  Köszönöm a részletes választ.

 4. Vadvirág mondta:

  Manfrotto 055 ProB van nekem is, nagyon elégedett vagyok vele (350D-hez használom). Legújabb fotós kiegészítőm pedig egy Alfa Romeo 75 America, mert valamivel cipelni is kell a sok kütyüt (annyiba került, mint az összes többi együttvéve). 🙂

  Viccet félretéve, tényleg csak ajánlani tudom én is. Ne spórolj rajta, ha igen, inkább bosszúságot fog okozni, mint örömöt.

 5. gorbelabda mondta:

  Helló! Végül rávettem magam és vettem egy komolyabb álványt. A GIOTTOS 9251-et vettem meg, és igazad volt nem bántam meg. Volt szerencsém kipróbálni az álltalam említet Manfrotto 718B állvánnyal együtt. És meglepű volt a kettő közt a különbség. Ez sokkal robosztusabb és masszívabb. Olyan mintha le lenne betonozva! 🙂 Nagyon elégedett vagyok. Igaz még nem tudom használni mert csak egy olcsóbb gömbfejre futotta a pénzemből ami viszont csak rendelésre van. De bizok benne hogy ez is stabil és jól használható lesz. Ez a GIOTTOS 1001-300-as fej.
  Miután elolvastam SCOTT Kelby új könyvét, (ahol örömmel láttam a fotozz.hu-t, és a pixinfóról szóló képeketis :-)), mindenhonnan az jött le, hogy állvány állvány állvány. Ugyérzem ha megszenvedek a cipelésével én akkor is vinni fogom! Köszönöm mégegyszer a tanácsaidat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük