Digitálisfotó kérdezz – felelek #74

NNekem most egy Sony P100-asom van, most szeretnék váltani tükörreflexesre, mert már korlátozva érzem magam, és úgy érzem egy UZ-vel is korlátozva lennék, és nem szeretnék kompromisszumot kötni a képminőség terén. Két tükrös gépet néztem, a Pentax K100D Supert, és a Nikon D40-et. Szerintem a Nikon túlságosan le van butítva, és szolgáltatások terén sem áll valami jól, viszont a képminősége jobb, mint a Pentax gépé, abban viszont van CCD-s stabilizátor, CCD-tisztító rendszer, expozíció-sorozat, tükörfelcsapás és jobb a kitobjektíve, ami fontos, mert nekem nincs pénzem újabb objektívekre. Szerintetek melyiket válasszam? (nálam most talán a Pentax a nyerő, de egyáltalán nem vagyon biztos benne)

Kis paradoxont vélek felfedezni. Azt írod, nem szeretnél kompromisszumot kötni a képminőség terén, de nem fogsz objektívet venni, csak a kitben kapottat használnád. Ez máris egy elég komoly kompromisszum. Ha tényleg kiváló és kompromisszum mentes képminőséget szeretnél, muszáj lesz beszerezned egy-két fix gyújtótávolságú objektívet. Elképesztően nagy különbségek vannak az olcsó zoomok és még az alsó kategóriás fixek között is. Hogy a két váz közül melyiket válaszd, azt aszerint döntsd el, hogy a szolgáltatásaik közül melyiket mennyit használnád, illetve hogy az objektív kínálat az adott vázhoz milyen nagy és milyen árú. Hidd el, egy váz megvásárlása csak a jéghegy csúcsa.
Pontozd a gépeket aszerint, hogyan tudnád használni, mennyire kell sokszor a stabilizátor (van aki sosem használja, van aki rengeteget), gondold át milyen időben fotóznál, ha kevés a fény van-e módod állványt használni, milyen sebességű sorozat kell, ha egyáltalán kell, hány fókuszpontra van szükséged (vagy elég egy is, ha tudsz újrakomponálni) stb.stb. Arra mindenképpen figyelj, hogy a D40 válogatós az objektívekben, csak az AF-S (Nikkornál, vagy HSM Sigmánál) objektívekkel lesz autofókuszod.
Még az Olympus E-410-en is gondolkoznék, sőt akkor már talán az E-510-en is a stab miatt, már ha kell. Igaz, ez már így 170e Ft, ami már a Canon EOS-400D árához is közel van.

teszteket itt találsz dögivel: http://digicamreviews.shorturl.com

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

18 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #74 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük