Digitálisfotó kérdezz – felelek #73

Üdvözöllek!
A kérdésem, hogy miért lesznek alulexponáltak a képek automata módokban?
Digitális gépeket használok hobby célra (Nikon CP3100 és CP8800) és analóg vakukat (Hanimex, Sunpak mindkettő 22-es kulcssz. )fotocellás távkioldóval. Teljes manuálisban a 8800-assal hibátlanul tudok dolgozni, a gépre helyezett vmelyik nagyvaku hatására villan a másik, viszont ha a beépített villanót használom sztem -6 Fé-t alulexponál. A kisnikon is ugyan ezt teszi. Arra gondolok, hogy ez hasonló tünet mint havat fényképezni napsütésben. Alapvetően azt szeretném, hogy pl:két oldalra a nagy vakukat helyezem és a beépített vezérli azokat, de nem sikerül helyesen fényképezni.
Lehet hogy ez egy korlát a digi és az analóg között?
Komplett rendszerre sajnos nincs lehetőségem.
Tisztelettel :Horváth József

Én arra gondolok, hogy a Coolpix 8800-assal amikor manuálisan dolgozol, a külső vaku teljesítményt is manuálisan adod meg, vagy esetleg a vaku auto módban a saját beépített fénymérőjét használja. Ilyenkor a vaku egyetlen egyet villan. Amikor a beépített vakut használod, az minden esetben egy elővillanást végez egy előre kalkulált értékkel, majd a visszaérkező fényből számítja ki, hogy alul vagy túlexponált lenne-e ezzel a teljesítménnyel a kép. Ezt követi a második, már exponálással egybekötött elsülés (TTL vakufény mérés). Ha a másodvakuid nem a második villanásra vannak szinkronizálva és nagy teljesítményt szedsz ki belőlük, akkor a második villanásnál már nem lesznek a kondenzátorai annyira feltöltve, hogy ugyanakkora teljesítménnyel tudjon elvillanni, mint a mérővillanásnál.
Tehát manuális módban egyetlen villanás, mindegyik vaku erre sül el.
Beépített vakuval vagy kiskompakkal első villanás a mérő villanás, erre mindegyik elsül, majd a néhány tized mp-cel később következő villanásra már csak a beépített sül el, a külső vakukban nincs elég töltés.
Én erre tippelek.

A megoldás az lehetne, ha csak TTL rendszervakukat használnál.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük