Digitálisfotó kérdezz – felelek #75

Sziasztok! A bridge kamerák egyik jellegzetessége a fokozatmentes, gyors és energiakímélő manuális zoom. Miért nem látjuk őket az újabb ultrazoom gépeken (pl. FZ18), miért csak nagy ritkán szerepel a műszaki adatok között a zoom lépésszáma, s milyen lépésszám, vagy inkább lépésköz az, ami már felveszi a versenyt a manuálissal?

A bridge fényképezőgépek szépen lassan ki fognak halni. Ennek oka vélhetően az, hogy a fejlesztés és gyártás megtérülési ideje néha hosszabb, mint 1,5 év. Ennyi idő alatt ugyanis elavultá válnak a gépek, a más gyártók által gerjesztett fejlődést nem lehet tétlenül nézni, mindenkinek fejlesztenie kell. Sajnos ez a vásárlók szempontjából nem mindig előnyös, mint ahogy ebben az esetben sem.
Manapság már a digitális tükörreflexes gépek olyan olcsók, hogy bridge gépet 100e Ft-ért is alig lehet eladni, mert mindenki azt fogja mondani, hogy minek vennék bridge-et ha 15-20%-kal többért már tükröset kapkok igazi APS-C méretű nagy szenzorral, zajmentes képekkel és gyors fáziskülönbség elven működő fókuszrendszerrel.
Hiába van a bridge gépeken nagyobb átfogású zoom, sokszor a vásárlók csak a számszerű adatokat nézik és úgy gondolják, hogy egy 70-300-as hobbi tele optikával meg a tükrös gép kit objektívével simán lekörözik a csúcskompaktokat. Pedig ez nem minden esetben van így.
Zoom lépésszám gondolom azért nem szerepel a gyártók adatlapjain, mert nem tartják fontos szempontnak. Én úgy gondolom, hogy ha 6x-os zoomátfogáshoz 15-20 lépés tartozik, akkor ott már egy előre/hátra lépéssel megoldhatjuk a zoom értékek közötti ugrás kiterjesztését.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük